latinica  ћирилица
27/12/2019 |  14:23 ⇒ 16:15 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска фактор одлучивања у БиХ (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Бањалуци да је обавеза власти Српске да, као и до сада, јача њене институције.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Вишковић је рекао да су институције допринијеле развоју Српске, те нагласио да охрабрује податак да је буџет за наредну годину у односу на лањски повећан за 168 милиона КМ.

- Нико у окружењу није имао толики раст оквира буџета ако гледате процентуално - рекао је Вишковић у обраћању на пријему који је поводом 9. јануара - Дана Републике уприличила предсједница Српске Жељка Цвијановић за представнике законодавне и извршне власти, правосудних органа, борачких организација и академске заједнице.

Он је оцијенио да су овогодишњи проблеми на успостављању власти на нивоу БиХ ојачали Српску, те да се, након отклањања те блокаде, Републици пружају нове и добре прилике.

Вишковић каже да је већ примјетно да се у Сарајеву другачије односе према Српској, односно да је више уважавају.

- Уважава се чињеница да је Српска фактор одлучивања у БиХ - рекао је Вишковић и додао да је то видљиво и по начину договарања фискалног оквира на нивоу институција БиХ.

Он је рекао да се наредне године у Српској планира више од милијарду евра инвестиција у путну и енергетску инфраструктуру.

- То ће бити замајац развоја овдашње привреде, што ће омогућити побољшање услова у другим областима", рекао је Вишковић.

Он је оцијенио да Српска константно сазријева као озбиљна заједница.

- Жеља је да Српску водимо ка циљу да будемо сами фактор одлучивања када је ријеч о нашим стварима. То је битно да бисмо били пуно развијенији јер смо раније често у томе спутавани - рекао је Вишковић.

Он је додао да је циљ растеретити реални сектор Српске с циљем повећавања плата, јачања конкурентности и продуктивности привреде.

Премијер Српске је честитао грађанима предстојеће празнике, међу којима је и Дан Републике.