latinica  ћирилица
24/12/2019 |  16:06 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Уклоњена експлозивна средства у Блажују

Тим за уклањање експлозивних средстава Федералне управе цивилне заштите успјешно је уклонио експлозивна средства која су нађена у подземном резервоару за лож-уље у мигрантском центру у Блажују.
Мигранти (фото:Arhiv) -
Мигранти (фото:Arhiv)

У резервоару је пронађено и уклоњено више експлозивних средстава - мина "М57" за ручни бацач, мина 82 милиметра О832, четири бомбе ратне производње, димно зрно са пуњењем од бијелог фосфора 90 милиметара "М313", метак 20 милиметара, вјежбовна мина "ВПРОМ1" и вјежбовна тромблонска кумулативна мина, саопштено је из Федералне управе цивилне заштите.

У саопштењу је наведено да су средства уклоњена и у складу са оперативним процедурама биће транспортована и складиштена на предвиђено мјесто до уништавања.

Пријава о експлозивним средствима примљена је путем Оперативног центра Цивилне заштите.

Тим за уклањање експлозивних средстава по изласку на терен утврдио је да је резервоар у којем се налазе експлозивна средства испуњен водом коју је потребно испумпати да би средства била идентификована и уклоњена.

Према првим сазнањима, претпостављано је да је резервоар кориштен за воду, али се уклањањем воде појавио муљ од нафте што је указивало да је резервоар кориштен за складиштење лож-уља.

Отежавајућа околност била је данашња забрана превоза експлозивних материја у друмском саобраћају, али је брзо пронађено рјешење, те је транспорт координисан са Полицијском управом Илиџа.