latinica  ћирилица
23/12/2019 |  21:43 ⇒ 21:51 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Програм реформи није АНП (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас да Програм реформи БиХ уопште не личи на Национални годишњи програм /АНП/.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Програм реформи БиХ није темељ за било шта у будућности, што БиХ већ није радила. Вјерујем да сви нису имали прилику да прочитају Програм реформи и упореде га са ранијим документима, а наша обавеза је да не обмањујемо грађане - рекла је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Она је истакла да документ мора бити послат у Брисел, ако жели да се покаже да је ситуација сада другачија у односу на документе који су раније били утврђени.

- Нема другог мјеста гдје се може послати. Овај документ има везе са Резолуцијом Народне скупштине о војној неутралности. Чињеница је да о неутралности, нити о чланству у НАТО нема сагласности на нивоу БиХ. Документ је апсолутно неутралан и зато се каже да се чланство не прејудицира, јер у оквиру БиХ нема заједничког става о питању чланства у НАТО-у - додала је Цвијановићева.

Она каже да нема никаве тајности и да је документ у медијима објављен неколико дана прије сједнице Народне скупштине, а да је о њему информисан и /бивши министар иностраних послова БиХ/ Игор Црнадак.

- Овај документ се теже брани у Сарајеву, него у Бањалуци и зато није одмах објављен. Зашто би вам грађани вјеровали да је ово АНП, а предсједник Србије Александар Вучић и амбасадори Русије и САД у БиХ кажу да то није - рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да се се у међународним односима могу мијењати политички ставови, јер је сада ситуација другачија него прије.

- Да није било захтјева за узимање војне имовине Републике Српске НАТО пут би био технички процес и нико се не би тиме бавио. Не слажем се и да било која институција са нивоа БиХ даје директиве Републици Српској, јер то није уставно - каже Цвијановићева.

Она је упитала опозицију на основу чега закључују да је отворен пут БиХ ка НАТО.

- Не свиђа ми се овакво понашање у Народној скупштини. Разумијем шта је парламентаризам, али постоје црвене линије које се не смију прећи јер морамо уважавати грађане. Ни првобитна верзија документа није слична финалној и то је чињеница - навела је Цвијановићева.

Реагујући на тврдње посланика ПДП-а Јелене Тривић која је рекла да је народ обмањен, Цвијановићева тврди да је опозиција нервозна, јер је формиран Савјет министара и нико од владајуће већине није слагао народ.

- У Народној скупштини Републике Српске не може се махати НАТО заставама, нити било којим другим.Ако тражите поштовање за себе, морате га показати другима - рекла је Цвијановићева.

 

НЕМА НИКАКВЕ МАНИПУЛАЦИЈЕ У ПРОГРАМУ РЕФОРМИ БиХ

Цвијановићева је изјавила да опозиција прави манипулацију од Програма реформи БиХ, али да у том документу нема никакве манипулације.

- Овај документ се лакше брани у Бањалуци, иако немате шта да браните, него у Сарајеву и то се управо сада и дешава -  истакла је Цвијановићева током скупштинске расправе о информацији о документу Програм реформи БиХ који је Предсједништво БиХ усвојило 19. новембра.

Она је нагласила да овај документ нема везе са Годишњим националним програмом /АНП/, нити са првобитном верзијом тог документа.

Цвијановићева је нагласила да Република Српска нема никакав проблем да сарађује са НАТО-ом.

Она је рекла да не жели да полемише са послаником ПДП-а Драшком Станивуковићем који својим понашањем крши скупштински пословник.