latinica  ћирилица
23/12/2019 |  21:27 ⇒ 21:27 | Аутор: СРНА

Вишковић: Програмом реформи БиХ не активира се АНП

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је вечерас у Народној скупштини Српске да Програм реформи БиХ није пут у НАТО савез и да се овим документом не активира Годишњи национални програм /АНП/.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Ово је први документ који не прејудицира чланство БиХ у НАТО савезу за разлику од свих докумената који су до сада усвајани - рекао је Вишковић током скупштинске расправе о информацији о документу Програм реформи БиХ.

Он је навео да Програм реформи предвиђа сарадњу са НАТО савезом у облику који егзистира већ дуго на овим просторима, али ни на који начин не подразумијева пут у НАТО.

- И Србија има скоро идентичан споразум са НАТО савезом и то индивидуални партнерски Акциони план Србије који је суштински сличан Програму реформи БиХ - објаснио је Вишковић.

Он каже да Република Српска, БиХ и Србија у овим документима имају за циљ достизање стандарда у области безбједности, људских права, изборног законодавства и других области.

Према његовим ријечима, у Програм реформи БиХ је имплементирана Резолуција Народне скупштине о војој неутралности Српске, гдје се децидно наводи да се чланство не прејудицира, те да ће се о евентуалном путу у НАТО у будућности изјашњавати Предсједништво БиХ и Парламентарна скупштина.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске 2017. године донијела Резолуцију о војној неутралности Републике Српске.

- Ступањем на снагу ове резолуције све институције Републике Српске и српски представници у заједничким институцијама БиХ дужни су да поштују одлуке Народне скупштине Српске - истакао је Вишковић.

Он је рекао да се опредјељење Републике Српске да буде војно неутрална земља заснива на више разлога, а један од најважнијих је братски однос са Србијом која је војно неутрална држава.

- Када би неким случајем БиХ ушла у НАТО, на Дрини би била успостављена граница која би дијелила српски народ. Влада Републике Српске, предсједник Републике и српски члан Предсједништва БиХ неће дозволити да дође до подјеле међу нашим народом - нагласио је Вишковић.

Он је рекао да је Србија, поред тога што је војно неутрална земља, доказала да је главни осигурач мира и стабилности на Балкану.

- Република Српска и Србија су војно неутралне земље и никада неће бити успостављена НАТО граница на Дрини - поручио је Вишковић.

Он је рекао да су Република Српска и Федерација БиХ изворни носиоци суверенитета у БиХ и три конститутивна народа, истичући да се због тога у свакој ситуацији морају поштовати одлуке Народне скупштине Републике Српске која је представничко тијело грађана Српске.

- То значи да најважније одлуке за Републику Српску мора доносити Народна скупштина, њени највиши представници власти у Српској и представници на нивоу БиХ - навео је Вишковић.