latinica  ћирилица
21/12/2019 |  18:09 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Одржана комеморација књижевнику Здравку Кецману

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци данас је одржана комеморација поводом смрти књижевника Здравка Кецмана.
Здравко Кецман - Фото: Глас Српске
Здравко КецманФото: Глас Српске

Од Кецмана су се опростили чланови породице, пријатељи, сарадници и колеге књижевници.

О његовом плодоносном раду говорили су чланови бањалучке подружнице Удружења књижевника Републике Српске, који су истакли да је Кецман имао значајно присуство у књижевном животу града, али и земље.

Књижевник Александра Чворовић евоцирала је успомене на дружење, али и сарадњу са Кецманом, те истакла његов организациони и људски потенцијал у стварању међународних веза и сарадње са књижевницима из цијелог свијета и његову огромну енергију у раду.

Жељко Ђурђевић и бројни присутни књижевници подсјетили су на Здравкову спремност да помогне, подржи и охрабри колеге, због чега су му захвални.

Здравко Кецман, пјесник, приповједач, критичар, есејиста и антологичар, преминуо је 17. децембра у Бањалуци послије краће и тешке болести, а сахрањен је јуче у 13.00 часова у родним Усорцима код Санског Моста.

Рођен је 1948. године. Студије југословенске књижевности и библиотекарства завршио је у Љубљани, а живио је и радио у Бањалуци.

Аутор је више књига поезије и прозе. Радови су му превођени на словеначки, енглески, дански, мађарски, пољски и друге стране језике.

Уређивао је часопис "Књижевник" и био на челу "Куће поезије" при којој је посљедњих шест година дођељивао награду "Европски атлас лирике" и организовао Међународне бањалучке вечери поезије.

Заступљен је у више антологија српске поезије и прозе.

Писао је књижевну критику и есејистику. Потписан је као уредник више антологија из области поезије, прозе и књижевне критике.

Преводио је са словеначког језика.