latinica  ћирилица
21/12/2019 |  16:07 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

Перовић: Користим прилику да јавно позовем омбудсмана и укажем на његову дужност

Није, наиме, прошло ни пола сата од изгласавања његове дужности пред грађанима, а човјек који га је предложио, у сред "храма демократије", пред новим омбудсманом је погазио Устав ове земље, наводи се у ауторском тексту Гојка Перовића, ректора Богословије у Цетињу за портал vijesti.me.
Синиша Бјековић (фото: Саво Прелевић) -
Синиша Бјековић (фото: Саво Прелевић)

Тескт преносимо у цијелости:

Члан 14 највишег државног прописа (који би, попут какве бране, требао да "уставља" сваку бујицу произвољности и поплаву незаконитости) јасно говори да су "вјерске заједнице одвојене од државе" те да су оне "слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова".

На приједлог предсједника државе, Скупштина Црне Горе је изабрала новог омбудсмана - заштитиника људских права и слобода грађана. Ријеч је о господину Синиши Бјековићу, човјеку кога сам имао част да упознам, приликом његове недавне посјете Цетињској богословији. Имали смо пријатан и садржајан разговор са њим и његовим сарадницима, а у вези питања вјерских права и слобода, као и у вези црквеног школства.

Не знам да ли се било ком функционеру или службенику ове државе десила онаква (не)прилика, у каквој се обрео господин Бјековић приликом његовог именовања у црногорској скупштини? Није, наиме, прошло ни пола сата од изгласавања његове дужности пред грађанима, а човјек који га је предложио, у сред "храма демократије", пред новим омбудсманом је погазио Устав ове земље!

Иако Члан 14 највишег државног прописа (који би, попут какве бране, требао да "уставља" сваку бујицу произвољности и поплаву незаконитости) јасно говори да су "вјерске заједнице одвојене од државе" те да су оне "слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова", господин Мило Ђукановић је гласно поновио, свој раније изречени став, да улогу предсједника грађанске државе и предсједника секуларне (а опет - мултиконфесионалне) политичке партије, види као иницијатора и предводника обнове "аутокефалности Црногорске православне цркве"! Или што би се рекло простим српским језиком - Православна Црква неће бити слободна да своје "вјерске послове" обавља без уплитања велике политичке моћи и друштвеног утицаја, овог човјека.

Уважени предсједник државе је више пута демонстрирао сопствену неупућеност у црквене и богословске истине, а донедавно је истицао како је атеиста. Само, не мислим да га та (његова лична) неупућеност или атеистичност у тој мјери дисквалификују из послова успоставе и обнове "цркве" (?!) - колико Устав земље чији је предсједник. Хоћу рећи: откуд знам, шта он има у глави када каже "црногорска православна црква"? Вјероватно не мисли на канонску (васељенски признату) Цркву (СПЦ) и њене епархије у Црној Гори. Могуће је да ни не помишља на ону Светињу око које су се вјековима окупљали вјерујући Црногорци, и којој и данас највише вјерују? Претпостављам да му није на памети ћивот Светог Петра Цетињског. Можда подразумјева некакву НВО заједницу у којој би и некрштени могли да воде главну ријеч, а само злоупотребљава име "цркве" и освештане придјеве "црногорска" и православна"? Можда мисли на неку квази-цркву, чији би квази-канони то допуштали? Тако да са те стране не би имао потешкоћа. Али са стране Устава, господин Бјековић би морао да реагује, и прије него што ја објавим овај текст. Не може предсједник секуларне државе да устројава поредак НИТИ ЈЕДНЕ, ма НИ БИЛО КАКВЕ - вјерске заједнице. Све и да то допуштају правила не знам ти какве фантомске организације, то - квари имиџ државе и унижава уставне прописе.


Тако бар каже овај Устав. Устав ове, наше, заједничке државе Црне Горе. Прије 100 година - Устав Књажевине Црне Горе односио се на монархију, и на земљу којој је "државна вјера" била "православна". Еј - па чак ни оном књазу, касније краљу - није падало на памет да се формално-правно препоручује за такве послове "црквеног (ре)организатора". А није - јер је тај господар био вјерујући човјек па му није требао акт који ће га (за)уставити у таквим намјерама. Овом нашем данашњем предсједнику очигледно треба такав устав (пропис који својим именом подсјећа на имеративну команду - "остав"). И на срећу - имамо га. На несрећу, нема никог да му каже (да му га прочита) како гласе његове секуларне одредбе.

Зато користим прилику да јавно позовем господина омбудсмана и укажем на његову дужност. Подсјећајући господина Мила Ђукановића на уставна ограничења његове политичке власти - он ће заштитити права православних вјерника који не желе Цркву чије ће устројство конституисати или обнављати или реформисати предсједник државе. А заштитиће и права многих од нас, црногорских грађана, који не желе државу чији ће Устав - кршити (а треба да га штити) предсједник републике.

Извор: vijesti.me