latinica  ћирилица
21/12/2019 |  07:57 ⇒ 15:57 | Аутор: Агенције

Владике изнијеле захтjев: Тражимо закључивање уговора са Владом Црне Горе (ФОТО)

У Никшићу је одржан велики црквено-народни скуп. У Саборној цркви изложене су мошти Светог Василија Острошког Чудотворца, којима се поклањају вјерници из Црне Горе. Одржана је Света архијерејска литургија и прочитана порука цариградског патријарха предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

Учесници Световасилијевског сабора у Никшићу данас су Приједлог закона о слободи вјероисповијести, о којем Скупштина Црне Горе треба да почне расправу 24. децембра, прогласили Законом против Православља и затражили да се одустане од новог отимања имовине црквама и вјерским заједницама и поштује њихова аутономија.

-------

12.50 Завршен скуп у Никшићу. Скуп је прошао без инцидената, а према процјенама полиције присуствовало је око 6.000 грађана.

 Фото: РТРС

12.40 Спутњик у Никшићу: Грађани чекају у реду да се поклоне моштима великог свеца

 

Окупљеним грађанима свештеници читају телеграме подршке које су добили од вјерских поглавара из читавог свијета.

12.30 Учесници Световасилијевског сабора у Никшићу данас су Приједлог закона о слободи вјероисповијести, о којем Скупштина Црне Горе треба да почне расправу 24. децембра, прогласили Законом против Православља и затражили да се одустане од новог отимања имовине црквама и вјерским заједницама и поштује њихова аутономија.

Фото: Спутник/Дејан Симић 

12.07 Црногорски портал Ин4с јавља да око 20.000 људи присуствује Сабору у Никшићу

12.00 Владика Јоаникије прочитао је вјерницима у Саборној цркви писмо васељенског патријарха Вартоломеја упућено предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу.

Васељенска патријаршија у писму изражава зачуђеност подршком коју је Ђукановић дао стварању "Православне цркве црногорске", као и тиме да је Влада усвојила Предлог закона о слободи вјероисповести, који предвиђа "подржављење свих православних цркава изграђених пре 1918. године, као и друге црквене имовине".

11.30 Народни сабор у организацији Митрополије црногорско-приморске у Никшићу протиче без инцидента, саопштила је Управа полиције Црне Горе.

10.56 Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је враћање вјерника из Републике Српске и БиХ са граничног прелаза према Никшићу, који су јутрос кренули на црквени сабор и поклоњење моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког, гест непоштовања и лоша порука не само грађанима Српске и БиХ, већ и региона.

10.29 Почело свето причешће 

Фото: Sputnik / Дејан Симић

10.25 Савјет за грађанску контролу рада полиције: На платоу испред храма сада окупљено око 7.000 људи.

10.20 Вјерници чекају да се поклоне моштима свеца

09.55 - Свештеницима, свештеномонасима и вјерницима Епархије милешевске, који су кренули на црквено-народни сабор и поклоњење моштима Светог Василија Чудотворца у Никшић није дозвољен улазак у Црну Гору на граничним прелазима Ранче Поље, Чемерно и Добраково, саопштила је јутрос Епархија.

09.50 - Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је на почетку великог Световасилијевског сабора у Никшићу да је 800 година постојања Српске православне цркве осам вијекова напредовања, јер је подарила велике људе.

09.31 - Аутобуси који су ноћас кренули у Никшић из Србије и Републике Српске на велики народни сабор, заустављени су ноћас на граници.

09.30 - Владика будимљанако- никшићки Јоаникије упозорио власт у Црној Гори да не срљају у проклество и најавио да ће се на крају Сабора заклети пред моштима Светог Василија Острошког да ће бранити вјеру.

Фото: РТРС

09.25 - Црногорски бизнисмен и добротвор СПЦ Миодраг Давидовић Дака, на кога је недавно пуцано у београдском хотелу Краун Плаза, присуствује Сабору у Никшићу.

09.20 - Према процјени полиције 6.000 људи је са стране стигло у Никшић. Та информација достављена је Савјету за грађанску контролу рада полиције.

09.05 - На литургији присуствује неколико стотина људи. Грађани у храм пристижу у колонама упркос јакој киши и вјетру.

08.40 - У Саборном храму у Никшићу почела литургија

08.30 - У Саборни храм Светог Василија Острошког у Никшићу стигле су мошти острошког чудотворца коме ће се данас поклањати вјерници из Црне Горе.

Фото: Sputnik / Дејан Симић

 

08.15 - На улаз у Никшић полако се прави гужва, а примјетан је и већи број полицијских патрола. Улице у близини храма затворене су за саобраћај.

08.10 - Отворен Саборни храм у Никшићу, пристижу и грађани. Појачане мјере безбједности

Фото: Sputnik / Дејан Симић

-----------

Митрополија црногорско-приморска позвала је православне вјернике "и све људе добре воље којима је на срцу правда Божија и људска", да се данас окупе на Световасилијевски сабор пред Саборним црквом Светог Василија Острошког Чудотворца у Никшићу.

- Будући да ће се служити света литургија, треба да се зна да смо сви позвани да се помолимо Богу пред моштима Његовога вјернога слуге Светог Василија Острошког - саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митрополије истичу да су на Сабор добродошли сви који желе да се помоле и заузму јасан став "ради одбране светиња Божијих и умножења братске љубави", благодарећи свим политичким и другим организацијама и појединцима који су изразили забринутост и спремност да учествују на Сабору.

У саопштењу се наводи да црквени сабор није мјесто ни за какве идеолошке, политичке или националне симболе или пароле.

- Нека се током Сабора вијоре само црквени барјаци и литије и нека се чују само молитве и ријечи уздања у Бога, које ће најбоље показати нашу одлучност да светиње бранимо и одбранимо уз помоћ Божију у миру и братској љубави - поручили су из Митрополије.

У саопштењу се наглашава да је "Црква по својој природи сабор - сабор Бога и људи, сабор људи међу собом, сабор неба и земље" и да она то треба и да остане, а никада да постане слушкиња било које државе, нације или идеологије, те да је "само ако је таква, она и слободна".

- Иако запањени свим неистинама, увредама и застрашивањима којима се ових дана служе многи, па и највиши државни функционери, не треба да се смућујемо - поручили су из Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве.

Из Митрополије наглашавају да "Бог није никад био у сили, него је увијек и свугдје Бог у правди".

- Само то ћемо на Сабору и да тражимо - правду Божију и правду људску за нашу Цркву, за наше светиње, за наше храмове, манастире и гробове. Будимо сви заједно у молитви против безакоња и одлучно за одбрану светиње, братско помирење и исцјељење братомржње која трује Црну Гору, заогрнути вјером, надом и љубављу шаљући јасну поруку да је једини прави пут - пут богољубља и братољубља - наводи се у саопштењу.