latinica  ћирилица
18/12/2019 |  14:04 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Уговорене инвестиције од 519 милиона KM

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници Приједлог програма јавних инвестиција Републике Српске за период 2020-2022. година, којим су уговорене инвестиције у износу 519 милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Као приоритетне потребе, без обезбијеђених извора финансирања, исказане су додатне инвестиције у износу од 11,5 милијарди КМ, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

"Приједлог програма јавних инвестиција Републике Српске за период 2020-2022. година је евиденциони документ и који садржи информације о пројектима у имплементацији, као и о пројектима које су надлежна министарства/институције кандидовале као приоритетне", наведено је у саопштењу.

Анализа секторске структуре инвестиција у имплементацији у периоду 2020-2022. година, према ресорној надлежности за пројекте, показује да је 88,81 одсто инвестиција планирано у сектору енергетике и здравства, секторима за избјеглице и расељена лица, пољопривреду, шумарство и водопривреду, заштиту животне средине, те саобраћајне инфраструктуре и унутрашњих послова.

Највеће учешће у финансирању уговорених инвестиционих пројеката у периоду 2020-2022. година имају ино средства, кредити и грантови, у укупном износу од 266,1 милиона КМ или 51,27 одсто, док домаћа средства по свим основама учествују у износу од 252,9 милиона КМ или 48,73 одсто /буџетска средства, властита средства учесника у реализацији пројеката, домаћи кредити/.

Од приоритетних инвестиција без обезбијеђених извора финансирања најзахтјевнији пројекти су из области саобраћаја и веза, укупно 6,9 милијарди КМ или 59,54 одсто, те енергетике и рударства, укупно 4,2 милијарде КМ или 36,38 одсто.

Влада Републике Српске утврдила је данас и Нацрт закона о посредовању у промету непокретности, који је новина у правном систему Републике Српске, а основни разлог за доношење овог закона је обезбјеђење правне сигурности за грађане и правна лица у коришћењу услуга посредника у промету и закупу непокретности.

Овим законом се по први пут уређују услови за обављање посредовања, права и обавезе посредника и налогодаваца у промету непокретности, начин обављања посредовања, посредничка накнада, надзор над примјеном овог закона, као и новчане казне и заштитне мјере за учињене прекршаје утврђене овим законом.

Овим законом обезбиједиће се да за сваки посао посредовања у промету непокретности мора бити закључен уговор у писаној форми. Осим тога, уводи се и обавезно осигурање од одговорности за штету коју би посредник обављањем посредовања могао да проузрокује налогодавцу.