latinica  ћирилица
17/12/2019 |  08:11 ⇒ 14:48 | Аутор: srpskainfo.com

Ове године јубилеј акције "С љубављу храбрим срцима"

Традиционална хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима", под високим покровитељством институције Предсједнице Републике Српске, ове године обиљежава мали јубилеј. Акција се, наиме, ове године одржава десети пут, а новац прикупљен до краја децембра намијењен је за изградњу и опремање два дневна центра за дјецу са сметњама у развоју, у Бањалуци и Требињу.
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: РТРС
"С љубављу храбрим срцима"Фото: РТРС

- Као резултат те акције ранијих година смо изградили одређене објекте, попут Родитељске куће за дјецу обољелу од карцинома, а ове године правимо дневне центре у Требињу и Бањалуци. На тај потез смо се одлучили на иницијативу удружења, како би се дјеци са потешкоћама у развоју обезбиједио адекватан боравак, док њихови родитељи завршавају друге обавезе. За то вријеме дјеца су на сигурном, добијају адекватну помоћ, дружење и социјализацију - рекла је предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, покровитељка овогодишње акције.

Под покровитељством институције Предсједнице Српске одржано је девет донаторских вечери "С љубављу храбрим срцима".

Ову традицију је утемељио Милорад Додик 2010. године, када је први пут изабран за предсједника Републике Српске.

У то вријеме је и знатно повећан буџет Кабинета предсједника Републике.

Прво донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" посвећено је дјеци обољелој од малигних болести, услиједиле су акције за дјецу с тешкоћама у развоју, за дјецу која болују од дијабетеса 1, те за дјецу с аутизмом.

У децембру 2014. прикупљен је новац за изградњу Родитељске куће за дјецу која се лијече од рака, како би током дугих и тешких терапија могли боравити, заједно са својим родитељима, близу Универзитетског клиничког центра Републике Српске, али ипак изван болничког амбијента.

Године 2015. прилози су прикупљани за дјецу која пате од ријетких генетских обољења, а у децембру 2016. инкасирано је 1,3 милиона КМ за изградњу Центра за превенцију развојних тешкоћа "За мајку и дијете".

Прије двије године акција ја била посвећена прикупљању иницијалних средстава за оснивање Фонда солидарности за лијечење дјеце из Републике Српске у иностранству. Захваљујући овом фонду до сада је више од 150 дјеце из Српске добило најскупље и најефикасније третмане у најпрестижнијим клиникама свијета.

Прошле године у акцији "С љубављу храбрим срцима" прикупљен је новац за набавку система за роботски потпомогнуту рехабилитасцију, за децу која због церебралне парализе или других тешкоћа имају проблема с кретањем. Малишани из цијеле Српске, који овај систем користе у Заводу за рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци, одушевљени су њиме и назвали су га "чаробни робот" или "Чика Гвозден".

До сада је, дакле, за потребе тешко обољеле дјеце или дјеце са сметањама у развоју прикупљено више од осам милиона КМ, а свих ових година највећи донатор су били грађани Републике Српске.

Наиме, сваке године у децембру, током акције "С љубављу храбрим срцима", на хумантарни број стизало је од 70.000 до скоро 90.000 позива, чиме су грађани даровали исто толико марака.

Такође, грађани су били донатори и на посредан начин, јер је највећи дио донација долазио из буџета Српске, као прилог Кабинета предсједнице Српске или Владе Српске, те појединих локалних заједница.