latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:24 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Бошњачки блок у понедјељак доставља имена; Турбуленције у ДНС-у

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија до понедјељка очекује јединствен приједлог кандидата Демократског народног савеза за министра људских права и избјеглица. Након Драшка Аћимовића, којег не подржава дио руководства странке, потпредсједник Ненад Нешић, за министра је предложио Млађена Божовића.

Бошњачки блок странака, у понедјељак ће Тегелтији озваничити кандидатуру својих министара. Бакир Изетбеговић, Жељко Комшић и Фахрудин Радончић данас су потписали и споразум о коалицији на свим нивоима власти.

Турбуленције у Демократском народном савезу, након што је страначко Предсједништво у понедјељак кандидовало Драшка Аћимовића за министра у Савјету министара, резултирале су приједлогом за исту позицију, Млађена Божовића, бившег Фонда за повратак БиХ из Источне Илиџе. За разлику од Аћимовића, по опредјељењу тренутно Италијана, Божовић је Црногорац, па је услов да кандидат буде из реда мањина у оба случаја задовољен. Но, кандидата су два - министарско мјесто једно, а предлагачи из ДНС-а истрајни.

- ДНС је на колегијуму и на Предсједништву донио једногласну одлуку о нашем кандидату. ДНС нити мисли преиспитивати ту одлуку, нити има икакве потребе за тим. Ми очекујемо да ће наш коалициони партнер прихватити одлуку ДНС-а а не појединаца из ДНС-а - рекао је лидер странке Марко Павић.

Појединац је само у потпису Божовићеве кандидатуре, одговара страначком предсједнику потпредсједник и потписник Ненад Нешић. Људски је гријешити, али и грешку признати. Подршка Аћимовићевој кандидатури у страначким органима била је заблуда, Аћимовићева биографија и идеологија, тада непознаница. На сједници смо, каже Нешић, "стављени", пред свршен чин. Множину поткрепљује тврдњом да је већина страначких потпредсједника, бројни градски и општински одбори, у међувремену, подршку Аћимовићу ускратила, а Божовићу пружила.

- Ради се о правом кандидату ДНС-а, потврђеном патриоти и човјеку који живи у Источној Илиџи, за разлику од лажног Италијана за којег не знамо ни гдје живи ни шта ради. Не могу подржати човјека који се залаже за унитарну БиХ, а као што знате, његов претходни ангажман је потпредсјендичко мјесто у СДП-у, а јасна нам је политика СДП-а - каже Нешић.

И док Павић "отвара прозоре и врата" незадовољном чланству у незавршеном, како каже, "страначком провјетравању", Нешић изричит странку напустити неће. Ни он ни остали који су подршку Аћимовићу ускратили. Предсједавајући Савјета министара их позива да несугласице ријеше и једног кандидата предложе.

- Очекујемо да до понедјељка ДНС утврди јединствен приједлог за кандидата из реда "осталих", који би наравно укључивао и став Нешића који једини има право гласа у Сарајеву - рекао је Тегелтија.

Нешићев глас у Представничком дому БиХ један је од девет из "српске репрезентације". А сваки је глас у Сарајеву битан, зарад заштите интереса Српске, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Ми тамо не смијемо бити подијељени, морамо бити јединствени и у том погледу очекујемо да ће до понедјељка, када се створе услови и потреба да се затражи коначна сагласност, и сам ДНС ријешити своје питање - навео је Додик.

Предсједник и потпредсједник ДНС-а у понедјељак ће, сазнајемо, за "договарачки" сто. За сличним су данас сједили лидери три водеће партије са сједиштем у Сарајеву. Након тога потписали коалициони споразум и потврдили наше наводе о кандидатури за Савјет министара.

- Министар иностраних послова и члан Колегија би био из СДА - Бисера Турковић, Фахрудин Радончић би лично преузео позицију министра безбједности, а мислим да ће Сифет Поџић бити у Министарству одбране. Четири замјеничке позиције би припале СДА - рекао је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Заједнички приједлози зановљене бошњачке колације истовремено значе и почетак рушења или реконструкције кантоналних влада, па и сарајевске, из којих је СДА била потиснута у опозицију. Диобу власти су већ прецизирали и на кантоналним и на федералном нивоу. Министарске кандидате за бх. ниво, предсједавајућем Тегелтији доставиће у понедјељак, чим их страначки органи формално потврде. И учиниће све, каже Изетбеговић, да Савјета министара до 23. децембра буде комплетиран.