latinica  ћирилица
11/12/2019 |  19:41 ⇒ 12/12/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

РТРС у кампу Блажуј - ситуација далеко од добре

Више од 700 миграната из Бихаћа, смјештено је у бивше касарне Ушивак и Блажуј, у сарајевским општинама Хаџићи и Илиџа. Након дуже времена добили су топли оброк и смјештај, али није искључено да ће, с бољим временом, опет покушати да крену ка Унско-санском кантону, како би се домогли Европске уније. Новоотворени мигрантски центар у Блажују посјетила је наша екипа.

Мигранти тек што су се смјестили у бившу касарну у Блажуј код Сарајева, а багери већ уклањају сваки траг постојања "дивљег" кампа Вучјак код Бихаћа. Акција пребацивања миграната из Унско-санског у Кантон Сарајево завршена је рано јутрос.

- Касарна у Блажују је најбољи прихватни центар за мигранте. Они се сад налазе у затвореном простору, нису на отвореном, подијељени су кревети, вреће за спавање, храна и чај - рекао је министар безбједности БиХ Драган Мектић.Ипак, ситуација у мигрантском кампу у Блажују далеко је од добре. Вода се доставља у цистернама, струја се добија из генератора, постављају се монтажни тоалети, јер нема прикључка на канализацију.

- Ово је боље мјесто него Вучјак. Спавам на мадрацу јер нема кревета, не можемо се окупати, лоша је храна и веома је хладно - изјавио је мигрант из Пакистана.

У новотвореном кампу највише је Пакистанаца. Радо разговарају са новинарима, али поптпуни идентитет не откривају. Улазе и излазе када пожеле, и слободно се шетају по Блажују. Испред кампа је патрола полиције, али становништво тражи њихово присуство и испред школе.

Млади Пакистанац Зен каже да је родни Кашмир напустио због сиромаштва. Путујући до БиХ потрошио је 11.000 евра.

- Желим да одем у Француску. До сада сам 11 пута покушавао да се пребацим у Хрватску и нисам успио. Хрватски полицајци су нас тукли и лоше се односили према нама - прича он.

Зен и остали мигранти дошли су својевољно у Блажуј, јер су знали да ће добити кров над главом, одјећу и храну. Али чим зима прође, без сумње ће се вратити у Крајину и покушати да се илегално пребаце у Хрватску.

Питер ван дер Оверарт, шеф Међународне организације за миграције у БиХ каже да ће многи мигранти остати током зиме у центрима у Сарајеву.

- Истина је да ће се неки људи поново кретати, реалност је да је БиХ транзитна земља, али нико не жели да остане овдје и мигранти ће покушати да крену даље чим вријеме буде топлије - каже Оверарт.

Већина миграната у кампу у Блажују исказала је намјеру за азил или су у поступку азила. То им омогућава да добију документа, путују по БиХ и чекају прилику да се пребаце у Европску унију. Остало је непознато ко ће управљати кампом у Блажују и обезбједити новац за адаптацију и смјештај миграната.