latinica  ћирилица
11/12/2019 |  16:12 | Аутор: СРНА

Камп Вучјак дефинитивно затворен

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је данас да је измјештањем миграната у прихватне центре у Ушивку и Блажују дефинитивно затворен неусловни камп Вучјак код Бихаћа.
Измјештање миграната са Вучјака - Фото: klix.ba
Измјештање миграната са ВучјакаФото: klix.ba

Мектић је истакао да је у прихватном центру Ушивак јуче смјештено 350 миграната са Вучјака, а да је у Блажују ноћас смјештено њих 300.

- У посљедње вријеме на Вучјаку се налазило око 350 миграната и за њих смо створили додатне капацитете у Ушивку. Они су јуче требали да буду превезени у седам аутобуса - рекао је Мектић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је, од почетка акције, са Пљешивице и из правца града стигао велики број миграната у Вучјак, због чега је одлучено да они буду смјештени у бившу касарну у Блажују.

Мектић је истакао да су за мигранте смјештене у Блажују обезбијеђени лежаји, вреће за спавање, деке, храна, чај, иако је ријеч о кратком року од доношења одлуке да они ту буду смјештени.

- Вучјак је испражњен и комуналне службе чисте и санирају терен - додао је Мектић, констатујући да овај проблем више не постоји.

Мектић и шеф Мисије Међународне организације за миграције у БиХ Питер ван дер Оверарт захвалили су локалним властима и организацијама које су помогле рјешавање проблема дивљег кампа на Вучјаку.

Оверарт је истакао да су сви мигранти који су пребачени са Вучјака то урадили на добровољној бази.

Он је констатовао да касарна у Блажују није још у потпуности готова као пријемни центар, али да ће то бити за неколико седмица.

- Ако поредите Блажуј и Вучјак, то су дан и ноћ - нагласио је Оверарт.

Према његовим ријечима, смјештање миграната са Вучјака у Ушивак привремено је рјешење и чим касарна у Блажују буде оспособљена, они ће бити пребачени тамо.

Оверарт је изразио увјерење да ће мигранти који су током прошлог дана измјештени са Вучјака зимовати у прихватним центрима код Сарајева, а да ће са побољшањем времена кренути ка Унско-санском кантону и граници са ЕУ.

Он је изразио наду да ће до тада бити створени услови да се не понови ситуација са Вучјаком.

- Имали смо новац ЕУ, он је одувијек био ту, али се без сарадње не може имплементирати - поручио је Ван дер Оверарт.

Одговарајући на новинарска питања, Мектић је рекао да ће двојица нигеријских студената који су под пријетњом силе били натјерани да из Хрватске пређу у БиХ бити враћени у своју земљу.

- Они су пристали да уђу у програм добровољног повратка - рекао је Мектић и додао да неће бити покретана процедура њихове реадмисије у Хрватску јер су они изразили бојазан за сопствене животе уколико буду тамо враћени.

- Нема потребе да их доводимо у такву ситуацију и они желе добровољно да се врате у Нигерију - закључио је Мектић.