latinica  ћирилица
11/12/2019 |  15:03 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Хуманост, истина и правда - врлине великих умјетника Кустурице и Хандке

Савез независних социјалдемократа најоштрије је осудио тешке оптужбе и пријетње које је СДА изнијела на рачун Емира Кустурице и Петера Хандкеа, великих умјетника, професионалаца, патриота и хуманиста.
Петер Хандке и Емир Кустурица (Фото Г.Чворовић) -
Петер Хандке и Емир Кустурица (Фото Г.Чворовић)

У саопштењу се подсјећа да је Кустурица позван од свог дугогодишњег пријатеља Хандкеа да присуствује додјели највеће свјетске књижевне награде, Нобелове награде, и његов боравак у Стокхолму је подршка и признање пријатељу и великану писане ријечи.

Поводом гнусних оптужби и увреда које је СДА упутила на рачун ових великих умјетника, из СНСД-а наглашавају да цивилизован свијет поштује умјетност и културу, те да би било крање вријеме да поједине политичке партије престану са оваквом искључивом реториком.

- Хуманост, истина и правда су врлине двојице свјетских величина, умјетника и хуманиста - Емира Кустурице и Петера Хандкеа, а не политичког Сарајева, односно СДА, чија је верзија истине проказана као једнострана, односно није у чињеничном и догођеном већ у њиховом тумачењу догођеног, коју би чак да наметну као универзалну истину цијелом свијет - наводи се у саопштењу.

Ако су безочни напади на Кустурицу, као некада на Иву Андрића, Мешу Селимовића и многе друге, па сада и на Хандкеа такви како их описује СДА, наглашавају из СНСД-а, онда је цијели свијет слијеп и неморалан док их је уврстио у свјетске умјетничке величине.

У саопштењу се констатује да они који пребројавају Кустуричина крвна зрнца и коментаришу његово вјерско увјерење, најбоље говори, ко су и шта су.

- Згрожени смо вокабуларом који користи СДА и појединци из политичког Сарајева на рачун ових свјетских умјетника, наших савременика. Умјесто да будемо почаствовани да један умјетник као што је Емир Кустурица живи, ради и ствара на нашим просторима, очигледно да неки не могу да поднесу његов успјех и не све начине покушавају да омаловаже његов рад и таленат, па чак се обрушавају на њега грубим увредама и пријетњама - истичу из СНСД-а.

Из СНСД-а наводе да иза Кустурице, добитника низа значајних филмских признања, ордена, одликовања лидера из цијелог свијета, стоји његов рад, позитивна амбиција и енергија да ради и ствари и то је све што он жели.