latinica  ћирилица
10/12/2019 |  19:40 ⇒ 11/12/2019 | 08:28 | Аутор: РТРС

Мигранти измјештени из Бихаћа уз јаке полицијске снаге

Измјештени су мигранати из кампа Вучјак код Бихаћа у касарну Ушивак код Хаџића.

Кантоналне власти најављују и нове кораке - измјештање миграната из напуштених објеката у Бихаћу и оних који се налазе на улицама. Циљ је растеретити Унско-сански кантон у којем је више од 6.000 миграната.

Током цијелог дана мигранти су превожени са Вучјака. Ангажованих седам аутобуса није било довољно па је стигло још толико. Овом акцијом, 700 миграната са Вучјака, уз пратњу полиције и Црвеног крста упутило се ка Сарајеву.

- Овај други дан како смо то и планирали, средишњи дан свих активности, пролази без икаквих проблема. Немамо никаквих проблема, када је у питању измјештање миграната. Они добровољно улазе у аутобусе - рекао је Мустафа Ружнић премијер Унско – санског кантона.

Акција је била затворена за јавност, а новинарима није био дозвољен приступ Вучјаку. Циљ је, како кажу, у потпуности затворити бившу депонију на којој су мигранти.

- Први корак је дефинитивно гашење Вучијака, а сљедеће је измјештање миграната са улица из тих напуштених објеката, приватних смјештаја. Наредни корак је Бира и Мирал - навела је Нермина Ћемаловић министарка здравља, рада и социјалне политике и избјеглица УСК-а.

Мјештани околних села могу да одахну. Због бројних проблема са нежељеним гостима, срећни су због њиховог измјештања са Вучјака.

Иако су кантолне власти истрајне у настојању да Унско-сански кантон не постане велико мигрантско прихватилиште, ситуацију погоршава Талго воз којим свакодневно у Бихаћ пристиже велики број миграната.