latinica  ћирилица
10/12/2019 |  14:07 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Додијељена Нобелова награда за мир (ВИДЕО)

У Стокхолму је одржана церемонија додјеле Нобелове награде за мир.

Нобелова награда за мир додијељена је премијеру Етиопије Абију Ахмедију због залагања за постизање мира са Еритрејом.

Њему је награда додијељена због напора у постизању мира и међународне сарадње, посебно због његове одлучне иницијативе да се ријеши погранични конфликт са сусједном Еритрејом.

Ахмеди је изјавио је да је почаствован и веома захвалан Норвешком одбору због признања које му је уручено данас у Ослу.Он је захвалио Одбору због препознавања и охрабривања његових напора за проналажење мирног рјешења за спор Етиопије и Еритреје у вези са границом између двије земље.

- Прихватам ову награду у име Етиопљана и Еритрејаца, као и у име мог пријатеља у миру предсједника /Еритреје/ Исаје Афверкија, чији су добра воља, повјерење и посвећеност били кључни у елиминисању застоја између наших земаља који је трајао двије деценије - истакао је Ахмеди.

Ахмед је додао да награду прихвата у име свих Африканаца и свих грађана свијета чији се сан о мору често претварао у ноћну мору.

Он је нагласио да је након именовања за премијера Етиопије вјеровао да је мир између двије земље надохват руке.

- Вјерујем да је мир питање срца. Мир је рад срца. Одржавање мира је тежак посао, али га морамо хвалити и одржавати -  поручио је премијер Етиопије.

Предсједавајућа Норвешког одбора за додјелу Нобелове награде Берит Реис Андерсен изјавила је да је награда додијељена Ахмеду, прије свега, због кључне улоге у постизању мира између Етиопије и Еритреје, због његових напора у јачању грађанских слобода и развијања институције, као и доприноса миру и процесима помирења у Источној и Сјевероисточној Африци.

Андерсенова је Ахмеда назвала човјеком тренутка јер је од првог дана свог мандата препознао подстрек који му је дао моменат транзиције и брзо се позабавио застојем ситуације.

- Преузели сте иницијативу и били главни архитекта мировних преговора који су успјешно одржани у Еритреји - рекла је Андерсенова, уз подсјећање да постизање мира не би било могуће без предсједника Еритреје Исаје Афверкија.

Она је нагласила да су напори премијера Етиопије донијели значајне промјене, прије свега проглашење мира између двије земље.

Предсједавајућа Норвешког одбора напоменула је да су, захваљујући напорима Ахмедија, поново успостављене политичке и дипломатске везе двије земље.

Она је подсјетила да је Ахмед изабран за премијера земље која се суочава са многим изазовима, као што су регионална и етничка подијељеност, проблем око три милиона расељених лица, као и велики изазови стимулисања економског развоја, борбе против незапослености и побољшања образовања, здравствене његе и инфраструктуре.

Андерсенова је поменула и то да је Ахмед одустао од јавне цензуре, чиме је омогућио развој слободног и независног новинарства.

Из Одбора су похвалили одлучан став премијера Етиопије када је ријеч о борби против мита и корупције у приватном сектору, као и његову посвећеност одржавању слободних и демократских избора.

- Норвешки одбор подржава Ваше напоре у изградњи демократског и мирног друштва - додала је Андерсенова.

Озбиљне несугласице између Етиопије и Еритреје трају скоро три деценије, што је узроковало и оружане сукобе, усљед којих су покренути спорови у вези са територијом. Долазило је до сукоба војски двије земље на граници, а трајно су били прекинути дипломатски и политички односи.

Аустријском писцу Петеру Хандкеу данас би у Стокхолму шведски краљ Карл Густав требало да уручи Нобелову награду за књижевност за ову годину.

Хандке је инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске од 2008. године и Српске академије наука и уметности од 2012. године.

Повезане вијести:

Хандке за РТРС: Волио бих да дођем у Републику Српску (ФОТО/ВИДЕО)

АКТУЕЛНО: Хандке зaслужио Нобелa (ВИДЕО)