latinica  ћирилица
08/12/2019 |  21:10 ⇒ 21:14 | Аутор: РТРС

Мигрантска криза проблем који је потцјењиван од самог почетка (ВИДЕО)

Савјет министара се показао јако лоше по питању мигрантске кризе. То питање је искључиво у надлежности Савјета министара и мислим да се изгубила контрола над тим процесом. БиХ није та која сама може да ријеши тај проблем, рекао је предсједавајућуи Савјета министара Зоран Тегелтија у интервјуу за РТРС.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Највећа замјерка Савјету министара је што су они тај проблем потцјењивали и то од самог почетка, каже Тегелтија.

- Потцјењујући тај проблем у самом почетку његовог настајања, дошло је до тога да је БиХ сада постало затворено мјесто, јер имамо неконтролисан улазак миграната. Скоро свако ко хоће, може да уђе. Наравно, не преко званичних граничних прелаза. А онда све су урадили да ти људи не иду даље из БиХ - каже он.

Тегелтија истиче да је створен огроман хуманитарни проблем гдје се мигранти сусрећу са нехуманим условима за живот. Наравно, каже, ту одговорност не сноси само БиХ, али да је Савјет министара од почетка радио како треба, дошли бисмо, како је рекао, до бољих рјешења.

- Када је МУП Српске упозоравао на 3.000 миграната који долазе, са нивоа БиХ је одговорено да их нема више од 500. Говорили су и да мигранти долазе као туристи. То је постао безбједносни проблем. Могу неки причати да није, али питајте људе из Унско-санског кантона и видјећете шта ће рећи - истиче Тегелтија.

Потребна је, каже, сардња свих институција, али и сарадња са међународном заједницом.

- Ако се овако настави, број миграната ће бити већи него број становника неких локалних заједница. А земље ЕУ не желе да приме те мигранте који тамо и желе да иду, а не да остану у БиХ. ЕУ их очигледно не жели. БиХ жели да остане отворена земља, али да се у њу улази и излази са валидним документима и како је дефинисано за законом - нагласио је Тегелтија.

Он је најавио и да ће бити представљен нови план за мигрантски проблем који ће дефинистати са новим министром безбједности и међународном заједницом, али и свим, како каже, полицијским агенцијама у БиХ.