latinica  ћирилица
08/12/2019 |  20:03 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Факултет за физичко васпитање у Палама добија нови смјештај

Коначно се назире рјешење проблема старог вишег од двије деценије - смјештај Факултета за физичко васпитање и спорт Универзитета у Источном Сарајеву. Ускоро би требало да буде завршен идејни пројекат за објекат који ће, осим студентима, бити на располагању и грађанима ове регије.

Од 1994. године када је и основан, студенти Факултета за физичко васпитање и спорт Универзитета у Источном Сарајеву боравили су на Стамболчићу, десетак километара удаљеном од Пала. И данас су постанари на Економском и Правном факултету у Палама.

Борислав Цицовић, декан Факултета за физичко васпитање и спорт, каже да је ово једини фалутет који нема свој смјештај, јер још није изнађено трајно рјешење, као и да је ово један од четири факултета у Палама.

Према пројекту који је у зачетку, у спортској дворани Пеки у Палама, осим просторија за Факултет, у плану је и изградња полуолимпијског базена, куглане и карлинг центра. Ти садржаји били би на располагању и грађанима.

- Преласком у ову дворану би отворили и кинезилошки центар гдје ће бити и дијагностички центар који ће радити са дјецом предшколског узраста и основцима. Сматрамо, да се и старији грађани могу укључити како не би због ових потреба одлазили на дијагностику у Сарајево - навео је Цицовић.

Општина Пале подржала је овај пројекат. Уступила је 2.400 метара квадратних простора у дворани Пеки, а носилац је и израде пројектне документације. Пројекат је подржао и ректорат Универзитета.

Бошко Југовић, начелник општине Пале, рекао је да би били веома задовољни уколико успију да финансијски затворе ову конструкцију и изграде куглану и базен, који би прије свега био намјењен студентима, али и грађанима.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву, рекао је да ће се пројекат одвијати у двије фазе, од који прва подразумијева изградњу неопходних просторија за функционисање Факултета за физичко васпитање и спорт, а након тога у зависности од средстава би био изграђен и базен.

Према првим прорачунима, за овај пројекат потребно је нешто више од три милиона марака, који тек треба да буду обезбијеђени. Овај факултет један је од најуспјешнијих у Српској. И ове године уписано је више од 70 студената.