latinica  ћирилица
08/12/2019 |  20:00 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Буџетске расподјеле - аграрна каса већа за 75 милиона марака

Повећању буџета за идућу годину радују се пољопривредници. Аграрна каса, са 71 милион, биће повећана на 75 милиона марака. Када се овој суми додају бројни пројекти и средства ИРБ-а, пољопривредници у 2020. години могу да рачунају на 190 милиона марака.

Додатних четири милиона марака у буџету радује пољопривреднике који су у овој години унаприједили производњу захваљујући подстицајима за капиталне инвестиције. Купили су механизацију, прикључне машине, опрему за сточарску и повртарску производњу, за наводњавање.

- Чим добијеш више средстава, више улажеш и урадиће се више, унаприједиће се пољопривреда, лакше ће бити и обрађивати земљу кад имаш нове машине и обновиш сточни фонд - истиче пољопривредник Мићо Ђокић из Дворова.

- Не можемо рећи да нисмо задовољни подстицајима што се тиче капиталних улагања, али далеко да смо задовољни подстицајима по хектару. Пробаћемо са министром да разговарамо око тога - каже пољопривредник Бошко Радић.

Ратари се надају већим подстицајима по засијаном хектару пшенице, мљекари премијама за млијеко, а свој дио ''колача'' очекују и повртари.

- Ми очекујем од та четири милиона да се мало више улаже у процесну опрему којом би се финализирало поврће или воће и извозило на страна тржишта - рекао је Раде Јовичевић, потпредсједник Удружења повртара.

Аграрни буџет расте у проценту у којем расте буџет Републике Српске. Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривредеистиче да ће додатна средства у буџету за пољопривреду бити утрошена у пољопривредну производњу у складу са правилником који је у припреми.

 - Средства ће бити распоређена тамо гдје су највише потребна. Тренутно не могу да кажем у коју мјеру јер имамо неколико десетина различитих мјера везаних за пољопривредну производњу - каже Пашалић.

Унапријеђење пољопривредне производње већим подстицајима има вишеструку корист, кажу, пољопривредници, биће конкурентнији на тржишту, а надају се и да ће се зауставити одлазак младих из села.