latinica  ћирилица
08/12/2019 |  19:57 ⇒ 09/12/2019 | 10:20 | Аутор: РТРС

Спремају ли се нове политичке провокације због признања Петеру Хандкеу?

За два дана у Стокхолму биће уручена Нобелова награда за књижевност аустријском писцу и пријатељу српског народа Петеру Хандкеу. И док притисак дијела јавности не јењава, великом књижевнику стиже подршка из српског корпуса. У Стокхолм су отпутовале и чланице Удружења жена жртава рата.

Уочи додјеле награде Хандке је у Шведској академији у Стокхолму одржао бесједу коју је посветио мајци и ујацима погинулим у рату. Говорећи о епизодама које су, како је рекао, биле пресудне за њега као писца, емотиван Хандкеов говор пред одабраном публиком био је чиста литература.

Одржан у потпуно другачијој атмосфери него ранија конференција за новинаре на којој су, занемарујући његово књижевно стваралаштво, поједини новинари потенцирали политику, његове ставове о ратним дешавањима у бившој Југославији, као и најављене протесте за 10. децембар.

- Сјећам се прије 4-5 година сам био у Ослу, гдје сам добио Ибсенову награду. И тада је било великих протеста када сам улазио у позориште у Ослу, било је много повика 'фашисто, фашисто', застао сам и хтио да разговарам с тим дамама и том господом, али они нису жељели са мном, тако да не знам шта да радим - каже Хандке.

Дио западне, као и бошњачка јавност, обрушила се на Хандкеа од прве вијести да је овогодишњи добитник најпрестижније свјетске награде. У великој харанги за зло узимају му се ставови о Србима. О његовом књижевном стваралаштву критичари не говоре. Међутим, Хандкеу, доказаном великом пријатељу, подршка стиже из српског корпуса.

Стодвадесет српских универзитетских професора, научника и књижевника упутило је писмо Шведској краљевској академији реагујући на нападе на Хандкеа. Међу њима и прослављени редитељ Емир Кустурица који је недавно истакао да је Хандке апостол истине, а његова дјела тријумф умјетности.

- Велики писац не пристаје на крах морала и мислим да је то кључна тачка његовог окретања према нама. У времену кад су награде постале важније од оних који примају, највише због брзине којим се ти пропагандни филмови одвијају, Хандке је вратио личност и дјело на позорницу, учинио је то без додворавања јавном мњењу - истиче Кустурица.

Подршка Хандкеу, који је у тешким временима писао о Србима и тражио за њих истину, стиже и од српских удружења. Чланице Удружења жена жртава рата Републике Српске отпутовале су у Стокхолм на позив Савеза Срба из Шведске.

Божица Живковић Рајилић, предсједница Удружења, каже да иду у Шведску као дио нечијег сценарија, већ као достојанствене представнице Републике Српске.

- Ми не идемо тамо да протестујемо, да вичемо, да критикујемо. Ми знамо за раније ставове овог нобеловца. Кад је он знао у доба наших мука да говори истину, ми њега и сад као особу цијенимо - истиче Живковић Рајилић.

Нобелова награда аустријском писцу додијељена је за утицајан рад који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања. Хандкеу, као и пољској књижевници Олги Токарчук, награда ће бити уручена 10. децембра на дан смрти Алфреда Нобела.