latinica  ћирилица
08/12/2019 |  19:50 | Аутор: РТРС

Љубиње: Од прољећа наводњавање из вјештачког језера

Пропаст индустријске производње и добри услови за развој пољопривреде претворили су Љубиње у локалну заједницу препознатљиву по узгоју пољопривредних култура.

Како би унаприједила развој пољопривреде, ова општина прошле године почела је изградњу вјештачке акумулације која ће наводњавати велики дио плодног Љубињског поља. Радове на овом пројекту, једном од највећих у посљедњих 15 година у овој општини, данас је посјетио и ресорни министар Борис Пашалић.

Вјештачка акумулација која ће наводњавати читаво Горње поље, за Љубињце значиће живот, с обзиром на то да у овој општини скоро да нема породице која се не бави пољопривредом. Значај акумулације је огроман, јер без система за наводњавање, тврде пољопривредници, тешко је постићи добре приносе и квалитет.

Перо Турањанин каже да има око 16 дунума воћњака и пет дунума под пшеницом, за које му је потребна вода, као и да је  вода са водовода скупа.

Начелник Љубиња Дарко Крунић подсјећа да су некада за ову општину биле веома значајне метална и текстилна индустрије, а сада је становништво махом окренуто пољопривреди. Да би могли да живе од пољопривредне производње неопходна им је  ова акомулација, нагласио је Крунић.

Пројекат изградње вјештачке акумулације, чији је капацитет око 250.000 кубика воде, коштао је 2,7 милиона марака. Осим локалне заједнице, средства за изградњу обезбиједиле су Влада Републике Српске и Свјетска банка.

Министар Пашалић је навео да се будућом акумулацијом стварају услови за наводњавање око 280 хектара, а корист за пољопривреднике биће вишеструка и допринијеће већим приносима.

С обзиром на то, да на својој територији општина Љубиње нема ниједно извориште, нису били ријетки случајеви да су пољопривредници на изнајмљеном земљишту садили културе у 25 километара удаљеном Поповом пољу.

Радови на изградњи вјештачког језера које ће допринијети бољем наводњавању Љубињског поља, почели су прошле године, а требало би да буде завршени до прољећа наредне.