latinica  ћирилица
05/12/2019 |  16:15 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Соколац од наредне године у пројекту "Спојимо дјецу Космета и Српске"

Општина Соколац планирала је да наредне године први пут прихвати и угости групу дјеце са Косова и Метохије у оквиру програма "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", рекао је данас начелник ове општине Милован Бјелица.
Соколац - Фото: СРНА
СоколацФото: СРНА

Бјелица је новинарима након разговора са предсједником Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије Милорадом Арловим рекао да ће дјеца од 10 до 15 година, боравити седам дана у породицама у овој општини.

Он је истакао да је Соколац, као братимљена општина са српском општином Пећ, помагао у више наврата и да планира и даље помагати Србе на Косову и Метохији, у границама својих могућности.

Бјелица је најавио да ће општина Соколац након Нове године финансијски помоћи наставак изграње Центра за дјецу са посебним потребама у Косовској Митровици.

Арлов је данас након разговора са Бјелицом посјетио ученике Основне школе "Соколац" који су у хуманитарној акцији "За дјечији осмијех на Косову и Метохији" прикупили 2.830 КМ.

Он је изразио посебну захвалност основцима са Сокоца који су у овој акцији прикупили највећи износ средстава од свих 25 основних шокола у Српској.

- Захваљујем ученицима Основне школе, наставницима, руководству општине, породицама и свим грађанима Сокоца што већ неколико година врло успјешно проводе акцију у помоћи српској дјеци и нашим пројектима, а ове године и у изградњи Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици и акцију "За дјечији осмијех на Косову и Метохији" - рекао је Арлов.

Он је истакао да су ученици Основне школе са Сокоца показали колико се у њима развија хуманост од раног доба живота, што показује да ће сигурно бити добри људи.

Арлов је и овом приликом захвалио свим основним школама и цијелој Српској на великој помоћи српском народу на Косову и Метохији, у име српске дјеце у име породица и у име Косова и Метохије.

Он је навео да је ове године кључни пројект Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије изградња Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" за 140 дјеце из Удружења родитеља "Подржи ме" у Косовској Митровици.

Арлов је најавио да ће овај поклон Републике Српске бити изграђен, опремљен и отворен 19. августа на празник Преображење Господње.

Дивна Јанковић, била је донедавно директор Основне школе "Соколац" у којој је врло успјешно спроведено низ хуманирарних акција, од којих јој посебно задовољство причињава "За дјечији осмијех на Косову и Метохији", у којој су били најуспјешнији у Српској.

Она је подсјетила да је прва акција почела прије три године под називом "Једно дијете - један слаткиш", те да је након тога прикупљено највише средстава у три сличне акције за дјецу Косова и Метохије.

Предсједник Савјета ученика Основне школе "Соколац" Сергеј Беатовић рекао је данас новинарима да је поносан што су ученици ове школе прикупили највише средстава у Републици Српској за њихове вршњаке на Косову и Метохији и што су учестовала сва одјељења, у овој као и у свим осталим акацијама гдје су сваки пут били међу најбољима у Српској.