latinica  ћирилица
05/12/2019 |  09:51 | Аутор: СРНА

Шаровић: Дневни центар за бољи живот дјеце са потешкоћама у развоју

Изградњом новог дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју у Требињу, у оквиру хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", биће подигнут ниво квалитета бриге о њима и спријечен одлазак у установе затвореног типа, рекао је Срни Мијат Шаровић, предсједник радне групе за изградњу центра.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Шаровић је рекао да је Скупштина града Требиња у мају дала сагласност градоначелнику да предузме све потребне радње у правцу реализације изградње новог центра за дјецу са потешкоћама у развоју.

Он је навео да је планирано да се изгради нови модеран центар који ће се налазити у центру града на локалитету бивше касарне, са око 800 метара квадратних, богат разним садржајима за кориснике.

- Ту ће бити сви могући садржаји - рано откривање, третмани, индивидуални третмани, рад са породицом и збрињавање дјеце са тежим сметњама. Развићемо програме збрињавања дјеце како би се родитељима дао простор да могу да оставе на сигурно своје дијете, да се посвете неким другим обавезама, да заједно оду на одмор и слично јер данас нису у могућности да заједно оду на било који догађај - рекао је Шаровић.

Он је изразио захвалност локалној администрацији на великој подршци и што је омогућила градњу центра на локацији у центру града.

- Желим да изразим захвалност кабинету предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић која је и путем ове, али и осталих акција увијек изашла у сусрет и имала изражен сензибилитет када је ријеч о популацији дјеце са сметњама у развоју и њиховим породицама и, наравно, господину Милораду Додику који је покренуо акцију прије десет година - истакао је Шаровић.

Шаровић, који је и родитељ дјетета са сметњама у развоју, истакао је да породицама подршка локалне власти, али и републичких институција много значи за даљу борбу.

- Суштина програма бриге за дјецу са сметњама у развоју јесте подршка породицама да та дјеца остану да живе заједно са својим родитељима у свом граду, а не да буду смјештена у неку установу затвореног типа. То је кључно, да омладина и дјеца која имају потешкоће у развоју све своје потребе могу да задовоље у свом граду - истакао је Шаровић.

Ученице Музичке школе у Требињу Марина Мучибабић и Марија Зиројевић, које свирају флауту, учествоваће у 10. хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" која се одржава под покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић.

Директор Музичке школе Душанка Бабић рекла је Срни да је велика част и задовољство да су ова школа и њене ученице изабрани да учествују на хуманитарном концерту "С љубављу храбрим срцима", да буду партнери предсједнику Републике Српске Жељки Цвијановић у тој значајној акцији.

- Ми смо изабрали ученице које су у прошлој години освојиле највише награда, које су се већ показале на такмичењима. Биле су најбоље у прошлој години по резултатима и заслужиле су да се представе на тој манифестацији - рекла је Бабићева.

Она је навела да ће се ученице представити са композицијом "Хор уличних дечака" коју су већ изводиле, наводећи да су припреме за наступ у току да би биле увјежбане за манифестацију.

- Посебно нам је драго што ће ове године прикупљена средства бити усмјерена на изградњу дневних центра за дјецу са потешкоћама у развоју, што ће сигурно обрадовати дјецу и њихове родитеље и дати боље услове за рад - истакла је Бабићева.

Она је додала да су дјеца пресрећна што ће учествовати, наводећи да ће ова школа осим учешћа, свој допринос акцији дати тако што ће подстаћи ученике и њихове родитеље да позову хуманитарни број 1411.

Средства прикупљена у хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима" биће искориштена за изградњу дневних центара за дјецу са сметњама у развоју у Бањалуци и Требињу.

Партнери предсједника Републике и у овогодишњој хуманитарној акцији су млади умјетници из различитих дијелова Републике Српске, који ће својим умјетничким перформансом покушати да заједничким снагама обезбиједе помоћ за другаре.

Министарство финансија Републике Српске је код Комерцијалне банке Бањалука за уплате донација физичких и правних лица отворило рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима", а број је 571-010-00002700-15.

Донаторско вече биће одржано 22. децембра у 17.00 часова у Културном центру Бански двор у Бањалуци.