latinica  ћирилица
04/12/2019 |  20:27 ⇒ 20:30 | Аутор: СРНА

"Успавани вукови" - највећа терористичка пријетња

Стручњак за безбједност Зоран Драгишић изјавио је Срни да вјерује да су особе чији је повратак најављен из Сирије у БиХ под контролом и да не представљају опасност, те да су највећа пријетња изоловани радикализовани појединци "успавани вукови".

Драгишић је, поводом предстојећег повратка 24 лица из Сирије у БиХ, а ријеч је о женама и дјеци, истакао да је очито да је у вези с тим начињен договор са Тужилаштвом БиХ јер је, према законима БиХ, учешће на страним ратиштима кривично дјело.

Према његовим ријечима, чињеница да власти БиХ, међу којим су представници Срба, знају ко су ти људи и да они у БиХ улазе под контролом јесте нешто што треба да смањи осјећај нелагодности.

- То су људи који су под контролом служби безбједности, а ту су и међународни фактори који на то мотре. Тако да је са њима сигурно постигнут неки договор чим они долазе на тај начин - рекао је Драгишић и додао да много већу опасност за БиХ представљају они који се враћају без икакве контроле и за које се не зна гдје су били.

Драгишић је навео да у БиХ и свијету постоје ћелије терористичких организација које су везане за разне невладине и хуманитарне фондове и да су опасност прикривени терористи који се крију иза тих асоцијација.

- Имате један дио који је потпуно умрежен, али постоје и такозвани усамљени вукови. То су људи који радикализовани и са којим се радило један на један - рекао је Драгишић.

Он је додао да службе безбједности воде рачуна о онима који су умрежени.

- Највише се плашим такозваних успаваних вукова. Сјетите се само оног момка који је извршио терористички напад на полицијску станицу у Зворнику. Њега нико није водио као терористу. Сјетимо се напада на Амбасаду САД - рекао је Драгишић.

Он је навео да су иза масовних убистава у Њемачкој и Великој Британији били управо појединци и људи који су "остали испод радара".

- Нико од њих није био дио неке веће организације јер да јесте био би откривен. То је проблем и такви постоје у БиХ и они представљају највећи проблем - каже Драгишић.