latinica  ћирилица
03/12/2019 |  22:19 | Аутор: СРНА

Бијелци имају седам пута веће шансе за превенцију ХИВ

Бијелци у САД код којих постоји ризик од заразе ХИВ имају седам пута веће шансе да на дневној бази добију пилулу која се показала екстремно ефикасном у спречавању појаве инфекција, показали су подаци које је објавио Центар за контролу и превенцију зараза (ЦДЦ).
Тест на ХИВ - Фото: РТРС
Тест на ХИВФото: РТРС

Центар је издао саопштење у које се наводи да расна неједнакост остаје кључни изазов за администрацију предсједника САД Доналда Трампа, који је поставио циљ да се епидемија ХИВ искоријени до 2030. године.

Расне мањине и становништво са нижим примањима имају мање шансе да знају за постојање предекспозицијске профилаксе (ПрЕП), односно употребе лијекова за спречавање добијања заразе, или да од својих љекара добију рецепт за такве лијекове, чак и ако су упознати са предношћу коришћења тих лијекова.

Предекспозицијска профилакса, која је доступна од 2012. године, нуди и два антиретровирална лијека, за које је студија на коју се позива Центар показала да смањују ризик од заразе ХИВ приликом полног односа за око 99 одсто уколико се користе на дневној бази.

- Можемо прекинути досадашње стање под условом да промијенимо наша очекивања и културу задовољства какву сада имамо - изјавио је замјеник директора Центра Џеј Батлер.

Покривеност предекспозицијском профилаксом порасла је на 18 одсто угрожене популације од 1,2 милиона људи у 2018. године, у односу на само девет одсто у 2016. години.

Међутим, показало се да је лијек користило 42 одсто угрожених бијелаца, 11 одсто становништва поријеклом из Хиспанске и Латинске Америке и само шест одсто Афричких Американаца, јавио је АФП.

Такође су примјетне и регионалне варијације, те овај лијек користи 41 одсто угроженог становништва у држави Њујорк, док је проценат у неколико мање богатих савезних држава САД мањи од десет одсто.

Из Центра истичу и то да двије трећине људи код којих је дијагностикован ХИВ у прошлој години чине Афрички Американци и становници Хиспанске и Латинске Америке.