latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:33 ⇒ 21:34 | Аутор: СРНА

Вархеји: Проширење ЕУ остаје приоритет

БиХ је направила значајне кораке на путу ка ЕУ, али треба да се позабави најважнијим приоритетима који су идентификовани у Мишљењу ЕУ, као што су реформа судства и управљање миграцијама, изјавио је данас нови европски комесар за проширење Оливер Вархеји.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Он је на округлом столу у Европском парламенту, на којем је било ријечи о евроинтеграцији западног Балкана, позвао Србију да убрза процес реформи на путу ка ЕУ, истакавши да су потребни чврсти, свеобухватни и опипљиви резултати у кључним областима демократије, владавине закона и слободе медија.

Он је нагласио да ће проширење ЕУ остати приоритет Европског парламента и његов и најавио да ће Европска комисија убрзо предочити приједлог о новом приступу у процесу проширења, преноси Бета.

- Европска комисија ће почетком сљедеће године представити сугестије за процес придруживања, да би се ојачао преговарачки процес - рекао је Вархеји у првом обраћању у Европском парламенту од избора за комесара ЕУ.

Он је додао да је Србији потребан консензус о широкој изборној реформи прије парламентарних избора на прољеће и додао да је парламентарни дијалог који се води уз посредовање Европског парламента од кључног значаја за то.

Вархеји је изразио очекивање ће нова власт у Приштини радити на поновном покретању дијалога са Београдом, укључујући кораке као што је укидање такси од 100 одсто на увоз робе из Србије.

Говорећи о томе шта треба учинити да регион, који је интегрални дио Европе, има кредибилну перспективу приступања ЕУ, Вархеји се заложио за динамичнији процес умјесто једноставног отварања и затварања поглавља у приступним преговорима.

- Фокус притом мора да буде на стварном утицају реформи на терену, а најбоља мјера напретка ће бити брзина економског развоја, повећање просперитета и квалитета живота као и слобода људи - рекао је он.

Према његовим речима, у земљама западног Балкана неопходно је снажно политчко ангажовање за спроводјење реформи", не због ЕУ, већ због сопствених грађана.

Вархеји је рекао да је веома разочаран због непостизања консензуса о отварању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом и додао да ће, без обзира на то, наставити да се залаже да се донесе позитивна одлука о томе прије самита у Загребу у мају сљедеће године.

Он је навео да је Црна Гора са 32 отворена поглавља највише напредовала на путу ка ЕУ, али да још треба да оствари опипљиве резултате у областима као што су владавина закона и слобода медија, да политичка дебата треба да се врати у парламент, гдје јој је и мјесто, а важно је и да се настави посао око изборног законодавства.

На округлом столу о евроинтеграцији западног Балкана у Европском парламенту учествовали су представници националних парламената земаља западног Балкана.

Повезане вијести:

ЕК за отварање преговора са Сјеверном Maкедонијом и Албанијом