latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Чешка мора да врати Европској унији милионе евра због сукоба интереса

Европска комисија утврдила је да Чешка мора да врати стотине милиона чешких круна, јер се премијер Андреј Бабиш није довољно одвојио од компанија које су добила средства, пренијели су чешки медији.
Андреј Бабиш - Фото: The Wall Street Journal
Андреј БабишФото: The Wall Street Journal

Ово би могло довести још једног централноевропског лидера у сукоб с извршном влашћу Европске уније и такође наштетити Агроферту, великом конгломерату који је Бабиш градио више од двије деценије прије него што га је препустио повјерилачким фондовима 2017. године, јавља Ројтерс.

Повјеренички арангажман није довољан да се избјегне потенцијални сукоб интереса, наводи се у још увек необјављеном коначном извјештају Комисије о том питању и додаје да је "Андреј Бабиш и даље крајњи власник Агроферт холдинга, а од фебруара 2017. године такође и два повјереничка фонда који директно контролишу групу и имају директан економски интерес од његовог успјеха".

Према прелиминарним закључцима ревизије, који су у медије процурили у јуну, 451 милион чешких круна субвенција Европске уније неправилно је додијељено Агроферту због сукоба интереса као и других неправилности.

Чешки медији наводе да је коначни извештај Комисије потврдио прелиминарне закљуцке.

Европска комисија саопштила је у петак да је резултате ревизије послала чешким властима, али да је њихов садржај повјерљив јер поступак ревизије није завршен.

Компаније у склопу Агроферт групе, језгра Бабишове имовине коју Форбс процењује на 3,5 милијарди долара, биле су примаоци највећих субвенција Европске уније за спровођење пољопривредних и инвестиционих пројеката у Чешкој, јавља Ројтерс.

Те компаније од 2017. воде повјеренички фондови у склопу договора који је Бабиш постигао са чешким властима како би пословање било у складу са законом о сукобу интереса.

Портпарол Агроферта рекао је да компанија није видјела резултате ревизије Комисије.

Истрага Европске уније била је један од разлога који је покренуо стотине хиљада Чеха да се окупе против Бабиша у прољеће и јесен ове године, у највећим протестима од краја комунистичке владавине прије 30 година.

Повезане вијести:

Европска комисија установила да је чешки премијер у сукобу интереса?