latinica  ћирилица
03/12/2019 |  21:12 ⇒ 22:09 | Аутор: sputniknews.com

Како је Вашингтон "побиједио" СССР, а зашто не може Русију и Кину?

Замјеник шефа Пентагона Мајкл Грифин је у ауторском чланку за магазин Дифенс њуз изнио мишљење шта је помогло САД да "побиједи СССР" у Хладном рату.
Кина, САД и Русија (фото:ССО) -
Кина, САД и Русија (фото:ССО)

Према његовим ријечима, Вашингтон се ослањао на развој технологија, јер је знао да "по бројности не може да надмаши своје противнике".

Уз помоћ тога САД су успјеле да реализују принципе као што су "слобода појединца, право на приватну својину, слободну трговину и отворено тржиште, транспарентност и одговорност Владе, владавину права и суверенитет нације".

Грифин их је назвао привилегијама за које свака генерација плаћа цијену "новцем и крвљу" - материјалним вриједностима и људским животима.

- Тамо гдје је то могуће, САД су плаћале новцем, а не крвљу. Управо на том принципу се заснивала наша политика за вријеме Хладног рата - наводи он у чланку.

Како је нагласио Грифин, ове концепције су се држали осам администрација Бијеле куће.

- Предсједник Роналд Реган је победио у Хладном рату, када је појачао политику коју је водило седам претходних америчких предсједника. Михаил Горбачов је изгубио јер СССР није могао да је прати - сматра замјеник министра.

Он је додао да САД користе инвестиције у "техничку супериорност" како би себи обезбиједиле нуклеарну тријаду - стратешку авијацију, интерконтиненталне балистичке ракете, нуклеарне подморнице. Међутим, данас то оружје не може да осигура Вашингтону супериорност у ривалству великих сила, пошто се Русија и Кина пробијају напред у сфери војних технологија.

- Побиједити – то је дивно, осим што се губитници повлаче, преиспитују, преквалификују и покушавају поново да побједе, док побједник мисли да је трка добијена заувијек. Ето зашто су се САД нашле позади у неким аспектима данашњег ривалитета великих сила - закључио је Грифин.