latinica  ћирилица
03/12/2019 |  20:30 | Аутор: СРНА

Развој тржишта добровољног пензијског осигурања

Народна скупштина Српске размотрила је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о добровољним пензијским фондовима и пензијским плановима, чији је циљ даљи развој тржишта добровољног пензијског осигурања, као посебног облика дугорочне намјенске штедње, подстицањем и афирмисањем послодаваца да групно укључе запослене у пензијски план.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Министарка финансија Зора Видовић је у завршној ријечи о овом приједлогу закона у парламенту навела да то треба да омогући додатне пензије посредством сигурне дугорочне штедње у /добровољним/ пензијским фондовима, те подстакне даљи развој финансијског тржишта и привреде.

Она је рекла да је то добро за запослене грађане, који ће по одласку у пензију примати новац не само из државног, већ и из добровољног пензијског фонда, гдје су, такође, уштедјели.

- Желимо да тај фонд /Европски добровољни пензијски фонд/ добије на значају, да то промовишемо и да у њега постепено јачамо повјерење - рекла је Видовићева и додала је законски све учињено да његово функционисање буде сигурно и квалитетно.

Она је истакла да су овакви фондови данас најјаче финансијске институције које кредитирају добре послове.

Видовићева каже да на овај начин Влада изражава опредјељење за развој овог облика дугорочне намјенске штедње за пензијску доб, што треба да допринесе подизању свијести појединаца о потреби и значају штедње ради обезбјеђења додатне сигурности у старости.

У образложењу приједлога закона се прецизира потреба да, осим постојеће законске могућности појединачног учлањења запослених лица у добровољни пензијски фонд, буду створене правне претпоставке за њихово колективно укључивање.

Наводи се да организатор пензијског плана /послодавац/ закључује уговор са друштвом за управљање добровољним пензијским фондом, којим се обавезује да ће за чланове плана, искључиво из сопствених средстава, вршити уплате пензијских доприноса на њихове индивидуалне рачуне.

Предложено рјешење дозвољено је само под условом спремности послодавца да властитим средствима финансира пензијске доприносе својих запослених или радника, не условљавајући такве доприносе додатним уплатама на терет запосленог.

У случају колективног приступања пензијском фонду, принцип добровољности остварује се посредством права несагласног лица да, на властити захтјев, буде искључено из пензијског плана.

Влада Српске је ове године донијела одлуку о организовању пензијског плана, те закључила уговор о приступању Европском добровољном пензијском фонду са Друштвом за управљање Европским добровољним пензијским фондом Бањалука, на основу чега ће из сопствених средстава сваког мјесеца уплаћивати мјесечни износ од 20 КМ за све раднике у јавном сектору, што укупно износи око девет милиона КМ.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић закључио је данашње засједање које ће бити настављено сутра разматрањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о дјечијој заштити.

Посланици ће разматрати и Нацрт закона о пореском поступку Републике Српске, као и нацрте закона о високом образовању и о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске - обједињено.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.