latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:42 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Српска стабилна, опредијељена за ЕУ и војну неутралност

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је вечерас у Љубљани, током састанка са првим предсједником Словеније Миланом Кучаном, да је БиХ комплексна земља, али да је опредијељени за европски пут.
Милан Кучан и Милорад Додик - Фото: СРНА
Милан Кучан и Милорад ДодикФото: СРНА

- Иако је БиХ комплексна земља, битно је да нема насиља и да је сачуван мир. Нама у Републици Српској на првом мјесту је очување мира, борба за унапређење економских прилика и бољи живот грађана. Очекује се да ће ускоро бити формирана власт на нивоу БиХ у складу са изборним резултатима да би се могли у потпуности посветити унапређењу економије - рекао је Додик приликом разговора са Кучаном.

Он је нагласио да је Република Српска стабилна у сваком смислу и опредијељена за пут ка ЕУ и добијање статус кандидата, али и да остаје војно неутрална.

Српски члан Предсједништва БиХ навео је да се БиХ сусреће са мигрантском кризом, те да се значајан број миграната и даље налази на њеној територији.

Кучан је нагласио да је БиХ нефункционална земља и ако хоће у ЕУ треба је прво оспособити.

- Ви у Републици Српској сте свој проблем ријешили. Република Српска је чињеница и то се не може измијенити - истакао је Кучан.

Он је оцијенио да ће непринципијелност коштати ЕУ и нагласио да данас свако мора да води рачуна о себи.

Наводећи да поштује опредјељеност Републике Српске за војну неутралност, Кучан је рекао да се НАТО понаша као свјетски жандарм.