latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:41 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Лукашенко у Београду, подршка територијалном интегритету Србије

Бјелорусија ће наставити да пружа подршку територијалном интегритету Србије, поручио је Александар Лукашенко, током званичне посјете Београду, гдје је разговарао са српским предсједником Александром Вучићем.

Вучић и Лукашенко потписали су низ споразума, који би Србију требало да учине важним економским партнером Бјелорусији. Једини лидер који је нудио помоћ и био у званичној посјети за вријеме Нато бомбардовања, данас је видио, каже, неку другу Србију, Србију која се дигла с кољена.

Лукашенко је поново понудио помоћ и поручио Србима да не журе, да не слушају друге, већ да се ослоне на своју памет.

- У овом лудом свијету нема много пријатеља, можда ни једног пријатеља. Зато се треба ослонити на своје интересе. У Бјелорусији увијек имате подршку на свим нивоима. Треба да радимо активније. Не треба да да чекамо да нам господ Бог нешто пружи. Пружиће онима који раде пуно, а не онима који вичу и праве свађе. Срби, имате једну земљу и треба да је чувате ради своје дјеце и унука - поручио је Лукашенко.

Започеће са развојем економских односа, јер су политички већ одлични, рекао је предсједник Србије. У плану је повећање обима трговинске размјене на 500 милиона евра.

- Ја морам да кажем и тражим поштовање, наших грађана, никада се није догодило да било када бјелорусија гласа против србије. Прошли смо кроз много тешких дана и Бјелорусија је увијек била уз нас. Вама хвала лично на тој љубави коју показујете у односу према србији - рекао је Вучић.

Бјелорусија подржава европски пут Србије, јер у економском смислу Србији нико не може да замијени Унију, рекао је Лукашенко,али ипак не треба, каже, превише полагати наде.

- Њима сад није на реду да добију нове чланове, бирократија је преплавила ЕУ. Ја сам за цјеловиту ЕУ јер је она темељ наше планете, ако тај темељ срушимо, цијeли систем може да се сруши. Кина, ЕУ и САД држе ову планету. Ја сам против Брегзита - нагласио је Лукашенко.

Лукашенко је поручио да ни Бјелорусија, као ни Србија нема луксуз да се окрене само истоку или западу, већ да мора да лети са два крила И да су добри односи са сусједима најважнији, ма колико јој раније остали дужни.