latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:38 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Удружење медијске индустрије БиХ обновило активности

Процес мјерења гледаности ТВ станица у БиХ већ дуго прате нејасноће, а притужбе телевизијских кућа и маркетиншких агенција немају одјека.

Удружење медијске индустрије БиХ данас је обновило активности, између осталог и да би посједовали податке о мјерењу гледаности, којима ће сви вјеровати.

Пиплметар, уређај за мјерење телевизијске гледаности, има пресудну улогу у "расподјели колача" од реклама, а око квалитета података на основу којих се планира медијска трговина, подијељена је медијска индуструја у БиХ. Једина компанија која спроводи мониторинг у БиХ Audience Measurement затворена је и за јавност и за медијску индустрију, указују из скупштина Удружења медијске индустрије.

- Закључак данашње скупштине јесте да се покуша направити систем у којем би са истраживачем Audience Measurement постигли договор да медијска индустрија буде власник тих података и на основу своје позиције да се активније укључи у мониторинг самих података и квалитета - рекао је Сенад Заимовић, члан Удружење медијске индустрије БиХ.

Попут нашег данашњег упита и сва питања koja Audience Measurement упућују и новинари, али и медијска индустрија, остала су без одговора. Кључно, захтјев десетак телевизијских кућа и медијских агенција, да доставе податке о броју постављених уређаја, домаћинстава, броју уређаја по регијама и националној структури остао је без одговора!

- Постоје неки који су више задовољни, неки који су мање задовољни, али глобално постоји незадовољство, то је главни окидач, а имамо с друге стране неког ко не жели да докаже супротно, да створи повјерење према мјерењу - напоменуо је Тодор Соколовић, предсједник УО Удружења медијске индустрије БиХ.

Након што се Удружење медијске индустрије БиХ поново активирало и данас изабрало Управни одбор закључили су и да судбину медијске индустрије и креирање закона који уређују ову област, о транспарентности медијског власништва и о оглашавању неће препустити другима, већ ће се постарати да активним учешћем допринесу квалитету ових законских аката.