latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:32 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Мектић (не)спреман за ИСИЛ-овце

Мада већ дуже од годину и по трају наводне припреме за прихват бивших припадника ИСИЛ-а из БиХ, који су ратовали у Сирији и Ираку, као и њихових породица, министар безбједности у техничком мандату Драган Мектић данас тврди, да БиХ није спремна за њихов прихват.

Заборављајући на своју улогу и раније изјаве, како је БиХ према међународним конвенцијама обавезна да их прихвати, кривицу усмјерава према Предсједништву, које је крајем прошле седмице донијело Одлуку о прихвату 24 жена и дјеце из сиријских логора. Аналитичари одговарају - то се од Мектића и могло очекивати.

Попут мигрантске кризе! Док су колоне придошлица заобилазиле бх. врлети министар безбједности Драган Мектић хвалисао се како је БиХ за прихват спремна! Но када су руту промијенили и загазили на бх. тло – криза је ескалирала! И већ другу зиму без конкретнијег рјешења!

Када су радикализовани бх. држављани одлазили на сиријско ратиште, тамо чинили најгнуисније злочине и у епизодним видео-порукама матици слали бруталне пријетеће поруке, Мектић је предводио колону сарајевских "гласноговорника" која се својски трудила да прикрије и минимизира све изгледнији безбједносни проблем њиховог повратка. Оштро критиковао комшијске и европске званичнике због изјава да је БиХ "легло тероризма", "расадник екстремизма", "темпирана бомба"...

И опет је БиХ била "спремна" могуће повратнике да прихвати. Бар тако је тврдио Мектић! Заједно са колегама у Савјету министара, почетком прошле године, формирао им и Координационо тијело за "добродошлицу"!

Но, када према најавама, већ у суботу, на сарајевски аеродром слети летјелица са 24 жена и дјеце, "добродошлицу” по свему судећи, неће имати ко да им "зажели". Координационо тијело "формирано", али само на папиру. Од прихватног центра за породице џихадиста, тек медијски натписи о потенцијалном карантинском смјештају у близини Мостара. И "изненађени" Драган Мектић - неспреман! Опет!

- Како кадa изађе 30,40 особа нема путних исправа, како да провјеравамо идентитет, ми сад припремамо нешто до суботе што се може припремити, али кажем ово је тотално непотребно било да Предсједништво донесе једну такву одлуку - каже Мектић.

Не зна Мектић ни да ли ће у групи "депортованих" бити и девет, у пропалом калифату заробљених бх. џихадиста, чији је "повратак" најављивао још у октобру, Још тада је "знао" како је БиХ према међународним конвенцијама обавезна да преузме своје држављане. А сада зна само да је Предсједништво "криво" а одлука "неозбиљна"!

- Када год се појави неки безбједносни изазов, имамо министра који каже "не знам". Не знам рјешење за мигрантску кризу, не знам, нисам упознат за проблеме повратка ратника из Сирије, не знам рјешење за борбу против тероризма не знам, не знам и не знам. И министар "не знам" када не зна, онда кривце тражи у свим другима па и у члановима Предсједништва - сматра Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Нису сарајевски безбједњаци годинама "знали" ни колико је џихадиста из БиХ, или са пасошем БиХ из других држава, отишло пут Сирије и Ирака. Но њихов "посао" одрађивале су западне службе. Стотињак их је тамо погинуло. Близу 100 терориста из Сирије, већ је у БиХ. На радару страних служби још око 500 бх држављана, али у Сирији. А на радару босанскохерцеговачких чак ни они који су мизерне једногодишње затворске казне отплатили.

И од терориста већ постали "туристи". Јер превентива је у БиХ непознаница. И програми ресоцијализације и дерадикализације, упозоравају бивши безбједњаци.

- Да особе које су означене као особе склоне извршењу терористичких дјела, како и на који начин да та лица исконтролишу у будућности то ће бити велики проблем - тврди Златко Милетић, бивши припадних безбједносних служби.

И није само проблем што "долазе" опасни људи. Још већи је што долазе на "опасно" мјесто.

- БиХ је опасно мјесто. Мјесто на коме су врбовани, жртвовани, послани у Срију да погину. Мектић је задњи човјек који о томе има право ишта проговорити, дакле човјек који није дозволио да се истраже терористички напади у Зворнику, у Рајловцу,  да се не расвијетли покушај убиства Александра Вучића у Срербреници, да се уопште не освијетли како је из ове земље у том мандату отишло 500 или 600 људи - каже Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

Све "темпиране бомбе" које се из поражено0г калифата врате, дочекаће најмање 22 параџемата. И десетине вехабијских заједница из којих су на сиријско ратиште и отишли и из којих су у крваве терористичке походе раније кретали разни Чаушевићи, Омеровићи, Ибрићи, Јашаревићи...Бар то би требало да зна Мектић и "мектићи".