latinica  ћирилица
03/12/2019 |  19:22 ⇒ 21:13 | Аутор: sputniknews.com

Вашингтон обећава: Са сиријском нафтом ћемо радити шта хоћемо

САД су преузеле контролу над сиријским нафтним пољима и сада са нафтом могу да раде све што желе, изјавио је амерички лидер Доналд Трамп након састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом на самиту Алијансе у Лондону.

- ДАЕШ је покушавао да сачува контролу над нафтом, а сада је у потпуности ми контролишемо. Отворено говорећи, (по том питању) ми имамо значајну подршку великог броја различитих људи. Једини наши војници који остају на тој територији су они који чувају нафту. Ми контролишемо нафту и ми можемо да радимо са њом све што хоћемо - рекао је Трамп.

Амерички лидер је у октобру поводом повлачења америчких војника са сјевера Сирије, где турска војска изводи операцију, изјавио да Вашингтон намјерава да сачува контролу над нафтним пољима на сјевероистоку те земље.

Око 90 одсто сиријске нафте налази се на источној обали реке Еуфрат, гдје се раније налазило упориште терористичке организације ДАЕШ. Та територија је данас под контролом курдских Сиријских демократских снага, које су савезник САД.