latinica  ћирилица
03/12/2019 |  17:34 ⇒ 19:58 | Аутор: СРНА

Лукашенко: У глобалним дешавањима очувати ЕУ као ослонац за мање земље

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко оцијенио је данас да је у актуленим глобалним дешавањима изузетно важно очувати ЕУ на коју се мале и средње земље могу ослонити.
Александар Лукашенко - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЛукашенкоФото: ТАНЈУГ

Лукашенко је у Скупштини Србије рекао да се уочава раст напетости у односима између земаља, као и да се смањује глобална безбједност, а повећавају регионални конфликти.

Он је оцијенио да је у таквим околностима важно да сви спорови буду рјешавани мирним путем и на основу међународног права, преносе београдски медији.

Лукашенко је истовремено указао и да више не постоји међународно право, већ закон јачег, додајући да почиње да размишља да ли је почела нова интересна расподјела територија и сфера утицаја на планети.

Према његовим ријечима, управо због тога и треба да постоји ЕУ.

- Присталица сам тога да постоји ЕУ - то су разни центри моћи, па и мале и средње земље, као што смо ми, могу да се ослоне на њих - рекао је Лукашенко.

Он је подсјетио да се ове године навршава 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Бјелорусије и да је главно достигнуће обје земље што могу саме да одређују правце развоја.

- Бјелорусија је увек на страни Србије по питању територијалног интегритета. Наш став је непромијењен више година и биће такав и убудуће - поручио је Лукашенко.

Лукашенко је истакао да Срби, као и Бјелоруси, знају шта је рат и какве су рушилачке посљедице и губици који остају из њега, због чега је, ради будућности, важно сачувати историјско сјећање.

Он је поручио да Србија није мала, већ велика земља, јер у њој живи мудар, храбар и велики народ на светој земљи.