latinica  ћирилица
03/12/2019 |  17:16 ⇒ 17:32 | Аутор: СРНА

Шубара: Артиљерија са Бјелимића била окренутa према Калиновику

Командир једне од хаубица Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Мујо Шубара изјавио је данас да су се од маја до јула 1995. године на подручју Бјелимића налазила јака артиљеријска оружја која су била окренута према положајима Војске Републике Српске и Калиновику.
Рамиз Дрековић - Фото: РТРС
Рамиз ДрековићФото: РТРС

Овај свједок Тужилаштва БиХ је у наставку суђења генералу такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за ратни злочин над српским цивилима у Калиновику 1995. рекао да су двије хаубице, два ракетна бацача која су пренесена из Хаџића и један ЗИС, артиљеријско оружје са мањим дометом, биле распоређене на краткој линији од пар километара.

Свједок је рекао да га је на Бјелимиће, гдје је било истурено командно мјесто Бјелимичке бригаде, којом је командовао Хамза Ајановић, упутио командант артиљерије Четвртог корпуса Едиб Чајић.

- Ја сам био командир на хаубици од 122 милиметра, чији крајњи домет је био око 17 километара, док је линија раздвајања са Војском Републике Српске, која је ишла неком ријеком, износила између шест и седам километара - навео је Шубара.

Он је рекао да нису знали гдје су дејствовали јер су само добијали координацију и нумерацију циљева преко 10 километара, додајући да се не сјећа да ли је добио наредбу да дејствује по Калиновику.

Тужилац Миланко Кајганић подсјетио је свједока на исказ који је дао Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ 2016. године у којем је навео да су добијали наредбу да дејствују по Калиновику и Трескавици, а да су, док је он био на том положају, дејствовали само по Калиновику.

Шубара је данас рекао да се тога не сјећа.

Током свједочења рекао је да су дејствовали по потреби исказаној из команде и у зависности од расположивости муниције која је била "бројчано шкрта".

- Никада је нисмо имали ни за потребе Армије, а камоли за разбацивање - рекао је Шубара, додајући да се не сјећа која ознака је била на муницији.

Свједок је објаснио да је на истуреном командном одјељењу свакодневно реферисао о потребама посаде и њиховим активностима, додајући да је изнад тог командног одјељења била команда мјешовитог дивизиона МАД-а, којим је командовао Едиб Чајић.

Шубара је рекао да је дивизион био дио Четвртог корпуса, којим је командовао Рамиз Дрековић.

Према оптужници, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено петнаестогодишње дијете, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, те разорено више објеката.

Наставак суђења заказан је за 17. децембар.