latinica  ћирилица
03/12/2019 |  16:14 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Успјешно изведена показна вјежба спасавања на Јахорини

Показна вјежба спасавања "Јахорина 2019", која је обухватала евакуацију скијаша, туриста са жичаре, данас је успјешно изведена на платоу Пољице, с циљем провјере оспособљености учесника и средстава за рад у кризним ситуацијама.

Вјежбу је организовао Олимпијски центар "Јахорина", а у њој су учествовали припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске - одјељење Полицијска управа Источно Сарајево, тим Олимпијског центра, Горске службе спасавања "Јахорина", Републичке управе Цивилне заштите, Црвеног крста Републике Српске, Територијалне ватрогасне јединице Града Источно Сарајево, Ватрогасне бригаде Пале, Службе цивилне заштите Пале и паљанског Дома здравља.

Извршни директор за технику и ски-стазе Олимпијског центра "Јахорина" Бојан Чуповић рекао је новинарима да је одржана вјежба спасавања у случају вандредне ситуације на скијалишту, те да је вјежба успјешно и безбједно завршена.

Он је додао да су сви учесници дјеловали као тим и то су показали на данашњој вјежби евакуације скијаша са жичаре.

- Олимпијски центар је доста уложио у инфраструктурне пројекте и самим тим смо повећали безбједност на скијалишту, тако да смо спремни за почетак зимске туристичке сезоне. На првом мјесто нам је да безбједност скијаша, гостију на планини буде на завидном нивоу - навео је Чуповић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић каже да је показна вјежба обухватала евакуацију повријеђених са жичаре и поред жичаре на стази Пољице, која је због удара грома престала да ради, те да се показала максимална спремност учесника да брзо и ефикасно дјелују у спасавању.

Југовић је додао да је Олимпијски центар "Јахорина" уложио максималан труд с циљем безбједности скијалишта и да спремно дочекују зимску сезону.

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је да је данас показано интегрисано дјеловање укупног система заштите спасавања гдје су сви капацитети унутар Српске заједнички пружали помоћ у несрећи и тако улили сигурност свим будућним туристима на олимпијској љепотици.

Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Игор Кушић рекао је да МУП Републике Српске са својим основним организационим јединицама полицијске управе и Специјалном антитерористичком јединицом показо спремност и способност рада у најтежим условима, без обзира да ли је вјежба или стварни услови спасавања лица, туриста са вертикалног транспорта.

Кушић је додао да ће Министарство унутрашњих послова Српске током трајања зимске сезоне на Јахорини бити присутно на овој планини и пружити посјетиоцима максимално безбједне услове.