latinica  ћирилица
03/12/2019 |  15:51 ⇒ 20:52 | Аутор: СРНА

Представљено осам кључних проблема у банкарском сектору, али и рјешења

Удружење банака БиХ представило је данас у Сарајеву "Бијелу књигу" у којој је изнесено осам кључних проблема банкарског сектора БиХ, али и приједлози могућих рјешења који су корисни за друштвену заједницу.

Директор Удружења Берислав Кутле навео је да су кључни проблеми дигитализација, наплата потраживања, девизно пословање, обавезна резерва код Централне банке БиХ, те онлајн приступ.

Према његовим ријечима, у књизи је обрађена и пореска тематика, као један од кључних проблема банкарског сектора БиХ, али и потреба за усклађивање прописа у унутрашњем платном промету у БиХ, те успостављање регистра стварних власника.

- Сваки приједлог рјешења не само да је користан за пословање комерцијалних банака у БиХ, већ и за економску заједницу - рекао је Кутле, те додао да је "Бијела књига" намијењена првенствено извршној и законодавној власти, али и агенцијама за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ.

Он је изразио наду да ће ове проблеме Удружење банака ријешити заједно са властима у БиХ.

"Искрено се надамо да ћемо са формирањем власти на свим нивоима у БиХ рјешавати проблем по проблем, дио по дио, да бисмо амбијент у земљи направили нормалнијим, праведнијим, који даје могућност живљења сваком појединцу", рекао је Кутле, додавши да би заједничким радом сви ови проблеми могли бити ријешени током наредне године.

Предсједник Управног одбора Удружења банака БиХ Бошко Мекињић рекао је да је књига припремана више од годину дана, те изразио наду да ће посредством ње бити ријешени проблеми са којима се банкарски сектор БиХ сусреће у протеклих неколико година.

- Мислим да ће пуна примјена "Бијеле књиге" заживјети почетком идуће године, а у прилог томе иде и чињеница да ћемо успјети да ријешимо овај дугогодишњи проблем са дигиталним потписом који нам је представљао велики проблем приликом дигитализације банкарских услуга - истакао је Мекињић.

Он је изразио наду да ће данашњи скуп бити само повод који би требало да буде континуиран процес, односно процес у којем би требало да се активније чује глас банкарске заједнице, која би требало да је покретач развоја привреде БиХ.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић изразио је наду да ће "Бијела књига" бити добар оријентир у раду свих заинтересованих за добробит банкарског сектора у БиХ који чини скоро 90 одсто укупне финансијске активе земље.

- Без блиске сарадње комерцијалних банака у БиХ са агенцијама за банкарство и Агенцијом за осигурање депозита БиХ не може бити ни стабилног финансијског система, као предуслова успјешног раста у БиХ који нам је неопходан за рјешавање већине наших проблема - истакао је Софтић.

Говорећи о изазовима који су пред БиХ у кратком и средњем периоду, он је истакао да се у средњем периоду очекује наставак рекордно ниских каматних стопа, односно додатно успоравање већ ионако ниског економског раста.

Софтић је навео и растуће ризике за комерцијалне банке као што су сајбер криминал, односно неадекватна рјешења ИТ система банака.

Резидентни представник Међународног монетарног фонда /ММФ/ у БиХ Ендру Џул рекао је да ММФ веома интересују проблеми са којима се суочава банкарски сектор у БиХ.

Говорећи о економским показатељима БиХ, он је навео да је раст бруто домаћег производа /БДП/ БиХ у овој години 2,8 одсто, да се у наредној очекује 2,6 одсто, да ће овогодишња инфлација у земљи бити 1,1 одсто, а 2020. 1,4 одсто, а овогодишњи јавни дуг 33,3 одсто БДП, те да се наредне године очекује да он буде 32,5 одсто.