latinica  ћирилица
03/12/2019 |  13:46 | Аутор: СРНА

Позовите 1433 за слијепе Фоче, Калиновика и Чајнича

Међуопштинска организација слијепих и слабовидих Фоче, Калиновика и Чајнича окупља 30 чланова, који живе не ивици егзистенције, а којима људи доброг срца широм Српске могу да помогну позивом на хуманитарни М:тел број 1433 од 1. до 31. децембра.
бијели штап - Фото: ТАНЈУГ
бијели штапФото: ТАНЈУГ

Педесетчетворогодишњи Радован Ковач из Фоче од рођења има оштећење вида, али га то није спријечило да заврши средњу школу, тачније металостругарски занат.

До 2011. године радио је у Центру за запошљавање инвалида у Источном Сарајеву, од када је без посла.

Живи са старом и болесном мајком и преживљавају једва од социјалне помоћи за туђу његу у мјесечном износу од 160 КМ и од помоћи Међуопштинске организације слијепих и слабовидих.

- Радио сам као металостругар у фирми коју је основала Влада Српске, намијењеној за инвалиде, тачније 60 одсто радника су били инвалиди. Било нас је шест инвалида, остало су били радници без оштећења вида, а Влада је ту фирму затворила 2011. године, када је речено да нема услова за даљи рад - каже Радован.

Он наводи да му се посљедњих година и онако слаб вид погоршао и да је до посла немогуће доћи.

- Сада је све приватно, тешко да ико хоће да прими инвалида да ради. Имам дијабетес трећу годину и све слабије и слабије видим. Мислим да бих тешко могао да радим на неком послу, пошто ми вид опада, тешко да би ме ико хтио примити - каже Радован.

У Међуопштинској организацији слијепих и слабовидих, чије је сједиште у Фочи, наводе да раде у тешким условима, али да се труде да путем разних пројеката помажу својим члановима.

- Тренутно смо конкурисали за пројекте Министарства породице, омладине и спорта Српске и ОЕБС-а, а у сарадњи са М:телом у току је хуманитарна акција прикупљања средстава за наше чланове и за рад нашег удружења позивом на број 1433, без зарачунавања ПДВ-а. Надам се да ће нам добри људи изаћи у сусрет да радимо у мало нормалнијим условима - рекла је предсједник Међуопштинске организације Дара Ђајић.

Она наводи да три општине у којима дјелују издвајају симболичне износе за њихов рад, тако да немају трајно ријешено питање финансирања, а да због режијских трошкова раде само два дана у седмици - уторком и петком, те да сви у Организацији раде волонтерски.

- Радимо онолико колико можемо и захвални смо свима који нам на било који начин помажу, који разумије наше потребе. Посебно нас радује када нам неко дође ненајављено, када саосјећа са нама, јер желимо да будемо једнаки са осталим грађанима - истиче Ђајићева.

Према њеним ријечима, чланови овог удружења углавном су старије животне доби, којима је потребна помоћ у лијековима, прехрани, хигијени.

- Држава се труди онолико колико може, али, искрено речено, нисмо баш задовољни статусом, туђа помоћ и њега је још међу најнижима у региону. Ако кажем да је у Федерација БиХ и лична инвалиднина и туђа помоћ преко 400 КМ онда сам тиме све рекла - навела је Ђајићева.

Она очекује да ће у наредној години бити повећана туђа њега и помоћ која тренутно износи до 170 КМ за прву категорију, а за другу 84 КМ.

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом 3. децембра, Међуопштинска организација слијепих и слабовидих организовала је данас дружење са својим члановима, а најугроженији међу њима добили су од фочанског Црвеног крста средства за личну хигијену.