latinica  ћирилица
03/12/2019 |  12:53 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Припреме за пријем држављана БиХ из Сирије и Ирака

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да ово министарство предузима све што је у могућности како би до суботе било урађено све што је могуће за пријем држављана БиХ који треба да буду депортовани из Сирије.
Драган Мектић (фото: youtube.com) -
Драган Мектић (фото: youtube.com)

Наводећи да је јуче обавијештен о закључку Предсједништва БиХ о повратку држављана БиХ са страних ратишта, Мектић је рекао да постоји могућност да међу тим повратницима буде и девет лица осумњичених да су припадници тзв. Исламске државе за којима је БиХ раније расписала потјернице и одредила им притвор.

- Ако се нешто непредвиђено не деси, у суботу сви долазе - рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Истичући да нема дилеме да БиХ има обавезу да прихвати своје држављане, Мектић је навео да је претходно потребно провести провјеру да ли је ријеч о држављанима БиХ или, када је ријеч о дјеци, да ли могу стећи држављанство БиХ када дођу.

Према његовим ријечима, потребно је утврдити и да није ријеч о радикализованим породицама у које ће бити смјештена дјеца или да се договори са центрима за социјални рад да буду старатељи.

Он је навео да је за припрему прихвата лица са страних ратишта потребна координисана акција институција од нивоа БиХ, преко ентитета и кантона до локалних заједница.

Истичући да се не зна тачан број колико дјеце стиже у БиХ, Мектић је рекао да ће трогодишење дијете које је остало без родитеља и браће, прихватити дјед и бака у Сарајеву, за које је извршена провјера.

Уколико у суботу стигне и девет лица са међународне потјернице којима је одређен притвор, Мектић је рекао да ће да ће они бити прослијеђени Тужилаштву БиХ.

Говорећи о проблему смјештаја миграната у БиХ, Мектић је рекао да је јуче потписан договор о отварању центра у касарни у Блажују, након чега је дао налог да отпочне адаптација тог објекта и да у најскорије вријеме почне пребацивање миграната.

- Обавезали смо се да ћемо ставити све своје капацитете на располагање да мигрантски центри не ометају живот у локалној заједници - додао је Мектић.