latinica  ћирилица
03/12/2019 |  12:27 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Удружењу "Четири плус" дониране лектире

Помоћница министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић уручила је данас представницима Удружења породица са четворо и више дјеце "Четири плус" из Бањалуке 184 књиге школске лектире које је Министарство просвјете и културе откупило током кампање "Читајмо заједно".
Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић - Фото: СРНА
Помоћник министра за културу Републике Српске Тања ЂаковићФото: СРНА

Ђаковићева је рекла новинарима да Министарство просвјете и културе већ трећу годину, у сарадњи са Заводом за издавање уџбеника и наставних средстава Источно Сарајево, реализује ову кампању чији је циљ да подстакне грађане Српске на куповину наслова домаће продукције и најбољих издања за дјецу и издања "Златне сове".

Ђаковићева је подсјетила да се ова активност Министарства просвјете и културе проводи у мјесецу књиге - октобру и да је ријеч о креативно осмишљеном откупу књига.

- Суштина кампање је да се за сваку уложену КМ грађана у куповину било ког наслова из едиције "Златна сова" или школске лектире Министарство просвјете обавезује да ће уложити исто толико у њихов откуп и поклонити библиотекама у неразвијеним општинама - појаснила је Ђаковићева.

Она је додала да Министарство осим што овим књигама снабдијева библиотеке са скромним библиотечким фондом, од ове године има и додатну активност да се дио књига школске лектире поклони Удружењу "Четири плус", што је у складу и са популационим политикама Владе Српске.

- Ове године смо дио откупљених књига током кампање поклонили Удружењу грађана "Четири плус" јер сматрамо да би то могло олакшати неким корисницима или члановима овог удружења широм Републике потребе за лектирским издањима -  рекла је Ђаковићева.

Она је додала да ће дио књига који је намијењен библиотекама са скромним библиотечким фондом, бити дониран библиотеци која у оснивању у Станарима.

- Искрено се надам да ће ови наслови заиста обрадовати све школарце из вишечланих породица и да ће им служити у даљем школовању и образовању, ту су прије свега наши класици као што су Иво Андрић, Бора Станковић, Јован Дучић, али исто тако имамо и наше савременике попут Ранка Павловића, Берислава Благојевића и друге - рекла је Ђаковићева.

Она је додала да је кроз анализу за потребе израде Стратегије развоја културе Републике Српске установљено да 42 одсто грађана Српске никада не купује књиге, да се величина личних библиотека креће од једне до 25 књига и да чак осам одсто грађана нема ниједну једину књигу код куће.

Ђаковићевца каже да је кампањом "Читајмо заједно" постигнуто више различитих циљева, а прије свега подстакнути су грађани Српске да купују књиге, снабдијевају се библиотеке скромних библиотечких фондова, подстиче се домаћа продукција и популаризују се савремени аутори.

Она је рекла да ће Министарство просвјете и кутуре Српске ову већ традиционалну кампању наставити и убудуће.

Ђаковићева је подсјетила да су ове године кроз кампању "Читајмо заједно" грађани Српске у октобру купили укупно 274 књиге, односно 118 наслова.

Она је напоменула да је у току редовни откуп књига који Министарство просвјете и културе Републике Српске спроводи бијенално, те да издавачи регистровани у Републици Српској имају прилику доставити издања која су објављивали у 2017. и 2018. години.

Представник Удружења "Четири плус" Маргита Дележан захвалила је ресорном министарству и Заводу за уџбенике на донацији лектира које ће им добро доћи у даљем школовању.

Она је рекла да је на овај начин обогаћен и књижни фонд Удружења, те да ће се дјеца на тај начин више дружити.

Владимир Гајић из Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске изразио је задовољство што је Завод и ове године у сарадњи са Министарством просвјете и културе реализовало кампању "Читајмо заједно", што је било успјешно као и претходних година.

Гајић је рекао да су се у прикупљању школске лектире за школе у руралним дијеловима бањалучке регије укључиле и поједине организације и предузећа, те да је у току попуст од 20 одсто за куповину књига за сва предузећа, организације и установе који траје до краја децембра.