latinica  ћирилица
03/12/2019 |  11:57 ⇒ 13:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Мигранти у кампу Вучјак код Бихаћа почели штрајк глађу (ФОТО/ВИДЕО)

Од јутрос у кампу Вучјак код Бихаћа влада драматична ситуација јер мигранти одбијају воду и храну у знак протеста због нехуманих услова у којима бораве.
Камп Вучјак (Фото: N1) -
Камп Вучјак (Фото: N1)

Снијег је мигрантски живот учинио још тежим.

Под тежином снијега неколико шатора у којима су боравили мигранти су срушени што је аутоматски значило да су неки остали и без овог хладног крова над главом, преноси Кликс.

Када је јутрос стигла храна у камп у којем борави скоро 600 миграната, брзо је и враћена јер су се мигранти одлучили за својеврсни штрајк глађу док им не буду осигурани услови достојни човјека, пише портал.

У камп је стигла и комесарка за људска права Савјета Европе Дуња Мијатовић која је поручила да камп Вучјак мора да се затвори још данас јер су услови катастрофални.

Дуња Мијатовић са мигрантима у кампу Вучјак (Фото: N1)

Мигранти поручују да се све теже носе са хладноћом и ужасним животним условима и да су забринути како ће преживјети зиму уколико се веома брзо не осигура адекватан животни простор, нарочито за многобројне жене и дјецу.

У кампу Вучјак присутна је и Јединица за специјалну подршку МУП-а Унско-санског кантона, али за сада нису забиљежени било какви инциденти.

Снијег, пластичне папуче и босе ноге

Стотине миграната смјештених у импровизираном кампу Вучјак код Бихаћа смрзавају се седмицама, а долазак зиме додатно је погоршао ситуацију.

Фотографија која је обишла регион је мушкарца који у пластичним папучама босих ногу стоји на снијегу.

Како је пренијела Н1 телевизија, поједини шатори, у којима су смјештени мигранти, урушили су се под тежином снијега.

Мигранти као и грађани Бихаћа очекују измјештање миграната из овог неусловног кампа у камп код Сарајева, али се још не зна када би се то могло десити.