latinica  ћирилица
03/12/2019 |  09:12 | Аутор: СРНА

Ђурић: Умјесто приче о "енергетској великој Албанији", Приштина да испуни обавезе

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Приштина, умјесто приче о "енергетској великој Албанији", која никада неће постојати, треба да се окрене испуњавању преузетих обавеза и формира заједницу српских општина, коју је потписала прије 2.415 дана.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Ђурић је, поводом потписивања споразума "Косовске електромреже" са оператором преносног система Албаније о успостављању "косовског енергетског регулаторног блока" у Тирани, поручио да "енергетска велика Албанија" постоји само у фашистичким сновима појединих политичара у Приштини.

Како је истакао, Србија је власник и градитељ електромрежа на Косову и Метохији, о чему има небројено доказа.

- Ангажманом "Електромрежа Србије", "Електропривреде Србије" и ресорно надлежних институција претходних година спречавано је и спријечено чланство приштинског оператера који илегално користи дио наше мреже на Косову и Метохији у Европској мрежи оператора преносних система електричне енергије, а најаве стварања "енергетске велике Албаније" откривају право шовинистичко лице приштинске политике - навео је Ђурић.

Он је поручио да то није спроводиво на терену и да међународна заједница то мора зауставити прије него што произведе посљедице по регионалну енергетску, па и политичку стабилност и запечати перспективе дијалога, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Приштина је саопштила да се потписивањем споразума у Тирани отвара пут одвајању од "Електромреже Србије", а да почетком његове примјене у априлу 2020. године "Косовске електромреже" постају дио Регулаторног блока са оператором преносног система Албаније.

"Косовске електромреже" навеле су да је споразум потписан уз знање Европске мреже оператора преносних система електричне енергије.