latinica  ћирилица
02/12/2019 |  19:35 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Пословна зона Инцел: Стање није алармантно, али постоји ризик

Постоји ризик по еко-систем и здравље људи, који раде у пословној зони Инцел у Бањалуци, али стање није алармантно. Ово су налази прве фазе управљања контаминираним земљиштем, које је представио холандски експерт, а којег је ангажовао УНДП за санацију земљишта, контаминираног пираленом и тешким металима.

Ризик постоји, али стање у пословној зони Инцела није алармантно, налази су прве фазе рада УНДП-а и холандског експерта из фирме Таув. Најугроженији су радници, који се лако могу заштити рукавицама, комбинезонима и маскама, а како се загађене честице не би разносиле вјетром и падавинама, земљиште треба покрити заштитном фолијом.

- Оно што је битно да је закључено да нема већег ризика ни по здравље људи и еко систем. Није потребно подузимати неке хитне мјере, јер та опасност не постоји - истакла је Андреа Мухаремовић, водитељка пројеката за развој животне средине УНДП.

Бодвин Фоке, стручњак холандске фирме Таув, такође истиче да ситуација није алармантна.

- У Холандији имамо стотине локација, као и све индустријске земље које имају Браунфилд и сви они имају неку врсту плана управљања земљиштем., Дакле, ситуација није алармантна - поручио је Бодвин Фоке.

Фоке каже да није могуће комплетно очистити локацију Инцела у наредне двије године. Ријеч је о великој површини на којој је више од 50 година била индустријска зона, и зато је неопходно донијети план управљања контаминираним земљиштем.

- Предложили смо мапирање свих мјеста на којима се налази контаминација, након чега предлажемо ископавање и складиштење земљишта док се не дође до коначног уништења. Предлажемо и да се узоркују сва мања одлагалишта да би се утврдило да ли су контаминирана, након чега слиједи складиштење или на лицу мјеста, или на некој другој локацији - додао је Фоке.

Андреа Мухаремовић, водитељка пројеката за развој животне средине УНДП, напомиње да је потребноп узети и додатне узорке.

- У наредној фази потребно је узети додатне узорке да би се направио план управљања овим земљиштем због чега консултанти требају да још два пута изађу на терен и узму узорке - истакла је Андреа Мухаремовић.

А зашто то до сада није урађено холандски експерт је врло јасан.

- То зависи од оног ко ће то платити - поручио је Бодвин Фоке, стручњак холандске фирме Таув. 

У УНДП-у кажу да су обављене додатне анализе, а да резултат има бањалучки Инспекторат, с којим планирају сарадњу.