latinica  ћирилица
02/12/2019 |  18:30 ⇒ 19:03 | Аутор: sputniknews.com

ФБИ упозорио: Паметни телевизори могу да вас шпијунирају

Баш зато што се, за разлику од обичних телевизора, повезују на интернет, паметни телевизори су посебно рањиви.
Електронско надгледање (фото: CC0 / пиксабеј) -
Електронско надгледање (фото: CC0 / пиксабеј)

У новој објави на блогу ФБИ америчке савезне државе Орегон објашњава се да интернет веза омогућава хакерима упад у вашу кућу преко неосигураног телевизора, преко којег може доћи и до вашег интернет рутера.

- Хакери такође могу да преузму контролу над вашим неосигураним ТВ-ом. На доњем дијелу спектра ризика могу мијењати канале, играти се са јачином тона и показивати вашој дјеци неприкладне снимке. У најгорем случају, могу укључити камеру и микрофон вашег телевизора у спаваћој соби и потајно вас прислушкивати - пише ФБИ у тексту упозорења.

Осим тога, камера и микрофон који су уграђени у новије телевизоре, како би омогућили гласовне наредбе и видео-чет, хипотетички омогућују и произвођачима ТВ-а да вас прислушкују.

Хакери су већ у јануару ове године упали у хиљаде Гуглових паметних уређаја и онда то искористили да упозоре кориснике на безбједносни баг који омогућава хаковање тог уређаја за стриминг.

Ту је, иако ФБИ то не наводи, и могућност да те исте безбједносне рањивости искориштавају и обавјештајне службе, пише хрватски Индекс и подсјећа да је Викиликс 2017. објавио велики виртуелни сеф с документима о ЦИА "прикривеном глобалном програму хаковања" и методама које за то могу користити, што укључује и паметне телевизоре.

Како да се осигурате

ФБИ у свом упозорењу даје и неколико корисних савјета за заштиту од упада у ваш паметни ТВ:

- Сазнајте које све могућности ваш ТВ има и како можете да их контролишете. Претражите интернет уз број модела вашег ТВ-а и ријечи "микрофон", "камера" и "приватност".

- Не ослањајте се на уграђене безбједносне поставке. Промијените лозинке ако можете и научите како да искључите камеру, микрофон и опцију прикупљања ваших личних података, ако је то могуће.

- Ако не можете да искључити камеру, али не желите да вас се преко ње било ко надзире, лијепљење непрозирног селотејпа преко сочива камере је увијек опција.

- Провјерите могућност ажурирања вашег уређаја новим безбједносним надоградњама.

- Провјерите политику приватности произвођача вашег телевизора и стриминг услуге коју користите. Потврдите за које податке желите да се прикупљају, како их складиште и шта раде с њима.