latinica  ћирилица
02/12/2019 |  10:59 | Аутор: БЕТА

Премијер Малте подноси оставку због убијене новинарке (ВИДЕО)

Џозеф Мускат изјавио је да ће поднијети оставку у јануару послије притисака грађана који траже истину око убиства истраживачке новинарке Дафне Каруане Галисије.
Убиство новинарке Дафне Катуана Галиције (Фото: Tanjug-AP) -
Убиство новинарке Дафне Катуана Галиције (Фото: Tanjug-AP)

У телевизијском обраћању Мускат је рекао да је обавијестио предсједника Малте да ће дати оставку са мјеста предсједника владајуће Лабуристичке партије 12. јануара и да ће у данима који слиједе поднијети оставку на премијерско мјесто.

Овог викенда су извори блиски Лабуристичкој странци најавили да ће Мускат напустити функцију у јануару, чим странка изабере новог лидера.

Неколико сати прије Мускатовог обраћања хиљаде Малтежана протестовало је испред зграде суда у главном граду Валети тражећи да он оде.

- Као премијер прије двије године сам обећао да ће правда бити задовољена у случају убиства Дафне Каруане Галиције. Данас сам ту да вам кажем да сам одржао ријеч - изјаво је Мускат на почетку синоћњег обраћања.

Он је рекао да поред тога што је троје људи ухапшено одмах послије убиства Каруана Галиције као непосредни починиоци, сада је неко оптужен као главна особа која стоји иза тог убиства. Мислио је на истакнутог малтешког бизнисмена Јоргена Фенеча против кога је у суботу увече подигнута оптужница за наводно саучесништво у убиству и организовање и финансирање напада на новинарку. Фенеч се изјаснио да није крив.

Мускатов бивши шеф кабинета Кит Шембри повезан је са убиством. Шембри је био међу члановима владе који су "погођени" истраживачким новинарским радом Каруане Галиције. Шембри који је поднио оставку прошле недјеље био је приведен и саслушан у полицији али је касније пуштен на слободу. Он демантује да је починио било шта противзаконито.

Дафне Каруана Галиција, истраживачка новинарка описивана као "ВикиЛикс у једној особи", убијена је бомбом постављеном под њен аутомобил 2017. Захваљујући њој, свјетлост дана су угледали документи из тзв. "Панамских папира" који су се односили на Малту, а открила је и документа која су показивала да су панамске компаније у власништву тадашњег министра енергетике а сада министра туризма Конрада Миција и Кита Шембрија примале више хиљада евра на дан од фирме из Дубаија за непознате услуге.