latinica  ћирилица
01/12/2019 |  16:23 | Аутор: СРНА

ЕУ да прилагоди своје методе како би биле ефикасније

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борел сматра да би све земље западног Балкана требало да имају европску перспективу, али да не зна колико ће времена за то бити потребно.
ЕУ                                                        (Фото:Flickr/ Ed Everett) -
ЕУ (Фото:Flickr/ Ed Everett)

Борел је оцијенио да би ЕУ требало да прилагоди своје методе, како би биле ефикасније, а мање реторичке, и да не допуштају губљење времена.

- Промјена метода не значи промјену крајњег циља, који остаје исти - рекао је Борел у интервјуу за мадридски Ел Паис и додао да се досадашња метода показала као недовољно ефикасна, због чега разумије да неки желе да је преиспитају.

Он каже да ће лично радити заједно са комесаром за проширење ЕУ Оливером Вархејом како би дао одговор на то.

- Тада државе чланице морају да донесу одлуку о томе. Али не чини се етички могуће рећи земљама бивше Југославије да су изгубиле перспективу Европе - рекао је Борел, који је бивши министар спољних послова Шпаније.

Борел је најавио да ће посјетити Приштину када се формира нова влада, али и Београд, те поновио да то што Шпанија није признала Косово неће утицати на његов рад.

Европски комесар за проширење и сусједство Оливер Вархељи каже да ће му циљ у наредних пет година мандата бити ширење економског и друштвеног напретка ЕУ на грађане држава из непосредног окружења Уније.

- То је велики изазов, имајући у виду комплексне и различите односе које имамо са земљама, почев од Украјине преко Србије и Албаније до Турске, Египта, Марока и Либије - поручио је Вархељи.

Првог дана свог мандата у Европској комисији, мађарски комесар напомиње да је током своје дипломатске каријере радио на изградњи Европе и да му је велика част и задовољство да представља ЕУ пред њеним сусједима и у преговорима о проширењу.