latinica  ћирилица
30/11/2019 |  09:28 ⇒ 11:33 | Аутор: СРНА

Именовање Станића на дневном реду сједнице у уторак

На дневном реду сједнице Савјета министара у техничком мандату, заказане за уторак, 2. децембар, налази се приједлог за именовање Перице Станића за директора Агенције за истраге и заштиту /СИПА/ БиХ, али ће, по свему судећи, та тачка бити скинута, преносе Независне новине.

Према ранијим најавама, али и неким незваничним информацијама, скидање те тачке са дневног реда, уколико уопште дође до одржавања сједнице, тражиће министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда из ХДЗ-а БиХ.

Мандат је Станићу истекао 5. новембра, док мандат његовом замјенику Ђури Кнежевићу још траје.

Осим тога што Савјет министара у техничком мандату може поново именовати Станића на четворогодишњи мандат, могуће је и да Кнежевић буде именован за вршиоца дужности.

Независне наводе да је то, међутим, мало вјероватно јер би у том случају за истек мандата Станића и именовање вршиоца дужности требало да гласају министри из Републике Српске, односно СДС-а и ПДП-а. Станића није могуће именовати без три хрватска министра који долазе из ХДЗ-а БиХ.

Станића, који се још налази на челу СИПА, за нови четворогодишњи мандат, предложио је министар безбједности у Савјету министара техничком мандату Драган Мектић.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић изјавио је раније да Савјет министара, који легитимитет црпи из подршке бившег, а не актуелног сазива Парламентарне скупштине БиХ, неће именовати нове директоре СИПА и Обавјештајно-безбједоносне агенције.

Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД-а Милорад Додик, из којег долази и кандидат за предсједавајућег Савјета министара Зоран Тегелтија, рекао је да актуелни Савјет министара то не може и неће урадити.