latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:36 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Нови Закон у функцији бржег опоравка привредних друштава

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о споразумном вансудском финансијском реструктурисању. Биће то прва, у низу мјера, које је могуће спровести, када је привредно друштво у финансијским неприликама. Циљ је његово оздрављење у раној фази, али и рјешавање проблематичних кредита.

Споразумно финансијско реструктурисање је добровољни, вансудски модел реструктурисања корпоративних дугова. Овим поступком били би редефинисани дужничко-повјерилачки односи привредног друштва или предузетника са финансијским тешкоћама и његових повјерилаца, првенствено банака. Поступак се покреће када се појаве прве тешкоће у пословању. Предуслов је да су његов опоравак и одржив наставак пословања могући. Све ово дефинисано је Нацртом закона који је утврдила Влада.

- Законско рјешење је усаглашено са пословном заједницом и иде у Народну скупштину у форми нацрта. Видјећемо какве ће бити примједбе на закон, али до приједлога, надам се да ћемо у Републици Српској имати једно законско рјешење које ће само побољшати наш привредни амбијент - навео је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

У спровођењу Закона, значајна ће бити улога Привредне коморе Српске, као институционалног посредника у поступку вансудског реструктурисања.

- Привредна комора је иницирала доношење оваквог закона да би се, с једне стране повећала ликвидност у Републици Српској, а с друге да би се заокуружио процес реструктурисања у Српској - појашњава Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Користи су вишеструке - како за дужнике, тако и за оне којима се дугује. Поступак је флексибилнији од оног који дефинише Закон о стечају, ствара мање трошкове предузетницима.

- Стечајни поступак је нешто што се ради силом прилика, а ово је ситуација у којој онај ко је у проблемима са повјериоцима, покушава наћи рјешење за свој проблем. Мислим да то спасава и неке од повјерилаца који ће доћи у прилику да спасу своја средства - каже Саша Тривић из Уније Удружења послодаваца Републике Српске.

Да је ово добра пракса, коју проводе бројне земље, указују и економисти. Осим за предузећа која су у раној фази, биће значајна подршка и предузећима с дугом традицијом.

У Влади наводе да је нови закон базиран на најбољим међународним искуствима. Разлози за његово доношење произилазе из потребе за извршење обавеза утврђених у Програму економских реформи Српске до 2019. године, Реформској агенди и Писму намјере Међународном монетарном фонду.