latinica  ћирилица
29/11/2019 |  19:29 ⇒ 21:01 | Аутор: РТРС

Кадровска "жељотека" одлазећих министара

Само дан уочи, за сриједу планиране сједнице Представничког дома БиХ на којој се очекује посланичка подршка именованом предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији, стари сазив Савјета министара одлучиваће о директору СИПА.

Министар безбједности у техничком мандату Драган Мектић, предложио је Савјету министара досадашњег директора Перицу Станића, најбоље рангираног од тројице кандидата, по оцјени парламентарног Независног одбора, којем је такође, прије годину истекао мандат. Лоша је пракса да министри на крају мандата, врше именовања, поручују из нове бх. коалиције.

У пензију или у фотељу? Гдје ће Перица Станић одлучиваће одлазећи министри чим се "дупли" предсједавајући Денис Звиздић врати из Меке с ходочашћа. Наиме, у уторак ће опет да "руши" законе физике. За исти дан заказао је двије сједнице - и Савјета министара и Колегијума Представничког дома. Ову посљедњу да би и формално за сриједу, заказао сједницу Дома о потврди именовања Зорана Тегелтије за свог насљедника у Савјету. Но, претходно - покушаће да испуни кадровску жељу Драгану Мектићу.

- Ја ћу своју законску обавезу завршити и предложићу Савјету министара на усвајање приједлога за директора СИПА. Остало је све на Савјету министара - рекао је Мектић.

А законске обавезе, Мектић очигледно конзумира као са шведског стола. Ону, примјера ради, о мигрантској кризи - информацијама и извјештајима безбједносних служби и плану мјера - кроз дневни ред провлачи још од априла. Тако ће министри бајате документе усвајати са закашњењем од седам мјесеци. План мјера са "закашњењем" од четири године. Али, директор СИПА, одлучио је Мектић, не може да чека!

Шта ће одлучити остали одлазећи министри и они који у Савјету остају? Већ једном су, према нашим информацијама, рекли "не" Мектићевој кадровској комбинаторици, и то на ванредној телефонској сједници Савјета, управо на дан када је Предсједништво за новог предсједавајућег именовало Зорана Тегелтију. Но, Мектић је очигледно упоран. Још упорнији ХДЗ - нема подршке именовањима директора безбједносних бх. агенција, на крају мандата.

- Ја сам своје рекао што се тог тиче. Значи, нема никаквих могућности да се таква активност одвија у Савјету министара уз присуство представника ХДЗ-а - рекао је лидер ове странке Драган Човић раније.

Ако Мектићева "жеља" остане неиспуњена, нови сазив Савјета министара дочекао би исти задатак. Мектићев насљедник могао би да поступа по старој ранг листи и да за директора предложи некога од три активна кандидата. А могућ је и нови конкурс. У оба случаја - Перица Станић у директорској фотељи остаје док не добије насљедника. Или док сам себе не наслиједи, бар тако тврде у Независном одобру, институцији којој је, такође, рок употребе одавно прошао.

- Директор Агенције за истраге и заштиту остаје у пуном капацитету директор. Имате одредбе ЗУП-а, измјене, по којима он практично не би смио ни да напусти дужност - наводи Енес Обралија, замјеник предсједавајућег Независног одбора ПС БиХ.

Кадровска "жељотека" одлазећих министара већ годину је централна тема готово свих неотказаних сједница - на којима су убразано мијењане систематизације, прилагођавани услови конкурса... Ескалирала је, како им се мандат и формално ближио крају. У насљедство одлазећи остављају, династијски разгранату родбину и партијске пулене, чврсто уземљене на "издашни" бх. буџет, као шефове разних постојећих и новоформираних сектора и одсјека, сараднике - више и високе... Остављају и неколицину директора и помоћника, којима су успјели да обнове мандат.

- Ово је лоша пракса што ради Савјет министара да покушава у неком вакууму, не бих га више назвао ни техничком мандату, него вакуум мандату, да изврши неке кадровска рјешења која очигледно у садашњој новој структури нису прихваћена - наводи Сташа Кошарац, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

А лошу праксу треба напустити. Посљедице санирати! Хоће ли и СИПА на санацију, одлучиће Звиздићев кабинет, можда и на посљедњој својој сједници - у уторак. Наравно, ако уопште и буде одржана!