latinica  ћирилица
29/11/2019 |  18:02 ⇒ 18:16 | Аутор: Б92

Мађарска се повлачи са Евровизије

Мађарска је одлучила да не учествује на Евровизији 2020. године због тијесне везе фестивала са ЛГБТ популацијом, пише Гардијан, позивајући се на извор у државном јавном сервису.
Евросонг 2020. - Фото: илустрација
Евросонг 2020.Фото: илустрација

- Иако званични разлози за одустајање од учешћа на фестивалу нису били саопштени, одлука је донесена због раста хомофобичне реторике у Мађарској, гдје је премијер Виктор Орбан покренуо политику "породица изнад свега"која има за циљ да се пружи помоћ традиционалним породицама и расту наталитета - пише британски портал.

Раније је предсједник мађарског парламента упоредио усвајање дјеце истополих парова с педофилијом, а на мађарској провладиној телевизији назвали су Евровизију "хомосексуалном флотом".

Извор мађарског јавног сервиса МТВА рекао је за Гардијан да, иако интерно није објављен никакав разлог за одлуку да се повуче из конкурса, претпоставка међу запосленима била је да повезаност Евровизије са ЛГБТК + културом стоји иза тога.

- Нисам био изненађен. То долази из организационе културе МТВА - рекао је извор.

Јавни сервиси су у Мађарској уско повезани са владом и играли су кључну улогу у ширењу својих порука у вези с мигрантима и другим темама. Раније је мађарски сајт Indek.hu цитирао неименоване изворе у јавним медијима спекулишући да је разлог повлачења вјероватно тај што је Евровизија оцијењена као "превише геј".